Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοκινητοβιομηχανία: Δέσμευση για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Σε υπουργούς Μεταφορών από όλο τον κόσμο, σχετικά με την παγκόσμια πρόκληση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες μεταφορές, απευθύνθηκε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και του Ομίλου Renault Λούκα ντε Μέο, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (ITF).

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πλανητικό πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια προοπτική», δήλωσε ο Λούκα ντε Μεο κατά την ανοιχτή υπουργική σύνοδο της ITF.
Ωστόσο, επισήμανε ότι ενδέχεται να χρειαστούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. «Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, συχνά με παγκόσμιο αποτύπωμα και εύρος αγοράς, είναι σε καλή θέση να δουν ότι η προσέγγιση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα πρέπει να είναι διαφορετική ανά περιοχή, απλώς και μόνο επειδή οι συνθήκες εκκίνησης είναι διαφορετικές. Δεν θα υπάρξει καμία ασημένια σφαίρα για να φέρει όλες τις αγορές παγκοσμίως στο ίδιο επίπεδο οικολογικής απόδοσης ταυτόχρονα».

Ο Λούκα ντε Μέο τόνισε τη δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. «Παγκοσμίως, οι κατασκευαστές οχημάτων και οι κατασκευαστές μπαταριών επενδύουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτή τη δεκαετία στη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα – ένα ποσό που είναι πολύ υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο».

Ωστόσο, αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να καθοδηγηθεί μόνο από την αυτοκινητοβιομηχανία, προειδοποίησε. «Είναι ένα ομαδικό άθλημα που πρέπει να παίξουμε μαζί, δουλεύοντας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Αυτό που χρειαζόμαστε από τους δημόσιους φορείς είναι να αναλάβουν την ευθύνη για την ενορχήστρωση των στρατηγικών των διαφορετικών παικτών: αυτοκινητοβιομηχανία, εξόρυξη, ενέργεια, βιομηχανία υποδομών».

Ο συντονισμός μεταξύ χωρών και περιοχών του κόσμου είναι επίσης κρίσιμος, επισήμανε, ζητώντας παγκόσμια συνεργασία. «Χρειαζόμαστε ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συνεργασία σε υψηλό επίπεδο, για να διασφαλίσουμε το εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα, τις οικονομίες κλίμακας και κοινά πρότυπα.
Αντιμέτωπος με τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται επειγόντως για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει την οικονομική αποδοτικότητα που προσφέρει μια παγκόσμια και ανοιχτή αγορά. Και για αυτό χρειαζόμαστε αμοιβαιότητα, σεβασμό των πολυμερών κανόνων και ίσους όρους ανταγωνισμού».

Το θέμα της Συνόδου Κορυφής ITF 2023, που πραγματοποιήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας, είναι η «Ενίσχυση βιώσιμων οικονομιών μέσω του οικολογικού χαρακτήρα των μεταφορών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...