Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου το προηγούμενο 8μηνο

Ο ήπιος χειμώνας αλλά και ο φόβος των υψηλών τιμών φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής κρίσης οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.

  • Η Ελλάδα κατά το οκτάμηνο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 ξεπέρασε τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% που είχε θέσει η ΕΕ.

Ειδικότερα, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 31,8%, συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο οκτάμηνο και κατά 20,9% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων οκταμήνων της προηγούμενης πενταετίας, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες τον στόχο.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά το οκτάμηνο Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023 ήταν 32,9 TWh έναντι 41,6 TWh που ήταν ο μέσος όρος 5ετίας. Η κατανάλωση αυτή ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 8 ετών για την ίδια περίοδο.

Η μείωση αφορά όλα τα είδη της κατανάλωσης και συγκεκριμένα η βιομηχανία είναι στο -44,6% η ηλεκτροπαραγωγή στο -31,9% και τα δίκτυα διανομής δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις στο -28,2%.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης το 2021, το Μάρτιο του 2023 σημειώθηκε μικρή αύξηση +0,05 TWh στην κατανάλωση αερίου από τη βιομηχανία σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα με τη μείωση της κατανάλωσης η Ελλάδα μείωσε δραστικά και τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Έτσι για το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2022- Ιανουαρίου 2023, η Ελλάδα μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 71,7% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ-27 ήταν -37%.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 <imgsrc=””...