Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο γγ Εμπορίου για το «καλάθι του Πάσχα» – Έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για τις χαμηλές τιμές

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής του καλαθιού του Πάσχα. Περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκια και σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια. Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τα σουπερμάρκετ και τις αναρτήσεις που έκαναν οι καταναλωτές στο www.e-katanalotis.gov.gr είναι ότι έχουμε χαμηλές τιμές και στο αρνί και στο κατσίκι, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

  • Οι τιμές για το ελληνικό αρνί ξεκινάνε από 9,75 ευρώ το κιλό και το ελληνικό κατσίκι γύρω στα 10 ευρώ το κιλό. Έχουμε δει και υψηλότερες τιμές γύρω στα 11,50 ευρώ το κιλό σε κάποια σουπερμάρκετ, είπε.

Εμείς σήμερα πουλάμε 11 ευρώ το κιλό το ελληνικό αρνί, και 12 ευρώ το κιλό το ελληνικό κατσίκι. Αλλά πουλάμε και τεμάχια κρέατος εισαγωγής σε τιμές που ξεκινάνε από τα 7 ευρώ είπε στην ΕΡΤ κρεοπώλης από τον Πειραιά.
Η τιμή διαμορφώνεται πάντα ανάλογα την προσφορά και την ζήτηση, αλλά για τον καταναλωτή το «ταβάνι» είναι τα 12 ευρώ το κιλό, είπε.

Αυτό που έγινε στο και πέντε να δημιουργηθεί ένα «καλάθι» και να μπει και το αρνί και το κατσίκι στην τιμή των 10 ευρώ το κιλό, δεν είναι σωστό, εμείς σαν Ένωση έχουμε «κλείσει» τις τιμές για τα κρέατα, όλοι οι παραγωγοί, και τώρα πάμε πίσω, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης.
Οι τιμές ήταν 8 ευρώ το αρνί και 8,60 το κατσίκι. Πώς θα πουλήσουμε 9 όταν τα σφακτικά είναι ένα ευρώ το κιλό και τα μεταφορικά λόγω νησιωτικότητας 60 λεπτά το κιλό, θα πάμε 10, δηλαδή στο καλάθι θα μπει πιο κάτω, χωρίς να κερδίζει ο άλλος; Θα καταστραφούμε κι εμείς κι οι κτηνοτρόφοι, είπε ο κ. Καπούνης.

  • Το κόστος για δύο μηνών αρνί είναι 6,5 ευρώ το κιλό είπε στην ΕΡΤ ο κτηνοτρόφος από την Νάξο Πέτρος Αμοργιανός. Εάν δεν το πουλήσω 9 ευρώ το κιλό, πώς θα βγω, πώς θα ζήσω, ρώτησε.
  • Στην αγορά θα φτάνει 12 με 13 ευρώ το κιλό όπως ήταν κάθε χρόνο υποστήριξε.

Η κυβέρνηση για πολιτικούς, για προεκλογικούς λόγους συρρικνώνει τον κτηνοτρόφο, είπε ο κ. Καπούνης.

Οι τιμές στις οποίες αγοράζει το κατσίκι και το αρνί ο καταναλωτής προκύπτουν από τις δυνάμεις του ανταγωνισμού, απάντησε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι να αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων προς όφελος του καταναλωτή, έτσι λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία, είπε.

Μα εμείς είμαστε κτηνοτρόφοι, δεν είμαστε βιομήχανοι, ανταπάντησε ο κ. Καπούνης. Υπήρχε καλάθι στις ζωοτροφές, στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, στα πετρέλαια, στην ενέργεια, στα αναλώσιμα, στα φάρμακα; Δεν υπήρχε καλάθι εκεί. Δεν το σεβόμαστε αυτό το πράγμα;

Έχετε δίκιο, απάντησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, και αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με το υπουργείο Ανάπτυξης Επενδύσεων και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματέα Εμπορίου να κάτσουμε σε ένα τραπέζι με τους παραγωγούς προκειμένου να δούμε πώς θα δημιουργηθούν ανταγωνιστικά κόστη για να μπορούν όλοι να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

LIFESTYLE

H Αθηνά Οικονομάκου πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσει το χωρισμό της είχε αναρτήσει στο TikTok ένα βίντεο, στο οποίο τραγουδά το κομμάτι «Λουλούδι του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 <imgsrc=””...