Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Έρχεται η ψηφιακή λίρα;

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε γίνεται όλο και πιο ψηφιακός με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο μετρητά στις καθημερινές μας αγορές και πληρωμές. Για να συμβαδίσουν με την αλλαγή των καιρών, η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την ιδέα μιας ψηφιακής λίρας. Την Δευτέρα (6/1), η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι η ψηφιακή λίρα είναι πιθανό να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη δεκαετία.

«Ενώ τα μετρητά ήρθαν για να μείνουν, μια ψηφιακή λίρα που θα εκδοθεί και θα υποστηριχθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος πληρωμής που θα είναι αξιόπιστος, προσβάσιμος και εύκολος στη χρήση», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ. «Για αυτό θέλουμε να διερευνήσουμε πρώτα τι είναι δυνατό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσαν ότι η απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή λίρα, η οποία έχει λάβει το παρατσούκλι «Britcoin», θα ληφθεί περίπου στα μέσα της δεκαετίας.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων, καθώς όλο και περισσότερα τμήματα της οικονομίας μετακινούνται στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα που παρουσιάζουν επικίνδυνες διακυμάνσεις, το ψηφιακό νόμισμα θα έχει την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας, που σημαίνει ότι θα είναι αξιόπιστο και θα διατηρεί την αξία του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι 10 λίρες ψηφιακού νομίσματος θα ισούνται με ένα χαρτονόμισμα των 10 λιρών. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα παρέχει τη θεμελιώδη δημόσια υποδομή, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες θα εκδώσουν ψηφιακά πορτοφόλια στα οποία οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση μέσω smartphone ή «έξυπνων» καρτών.

Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να κάνουν τις διαδικτυακές πληρωμές πιο εύκολες, να διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές και να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, οι σημαντικές λεπτομέρειες των ψηφιακών νομισμάτων πρέπει ακόμη να διευθετηθούν. Οι επικριτές ανησυχούν ότι η εξάπλωσή τους από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση αν οι άνθρωποι τρέξουν να ανταλλάξουν μετρητά με ψηφιακά νομίσματα. Ένας άλλος φόβος έχει να κάνει με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα θα έδιναν στις κυβερνήσεις νέες πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Περισσότερες από 100 χώρες εξετάζουν την ιδέα ψηφιακών νομισμάτων που θα εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Atlantic Council. Η Σουηδία συνεργάζεται με την Accenture για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κορώνας (e-krona), η Γκάνα δοκιμάζει πιλοτικά το ψηφιακό e-cedi και η Ινδονησία αναπτύσσει μια ψηφιακή ρουπία. Έντεκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι Μπαχάμες και η Τζαμάικα, έχουν ήδη λανσάρει ψηφιακά νομίσματα.

Οι προσπάθειες μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών επιταχύνονται επίσης. Η Κίνα είναι μπροστά, με περισσότερα από 260 εκατομμύρια άτομα να χρησιμοποιούν ήδη το ψηφιακό γουάν στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.

Τον Νοέμβριο, κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες ξεκίνησαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων για τη δημιουργία ενός ψηφιακού δολαρίου σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της για ένα ψηφιακό ευρώ φέτος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για μειώσεις τιμών σε περιορισμένους κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου. Ωστόσο, σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, κυρίως εποχικής κατανάλωσης,...

ΔΙΕΘΝΗ

Αεροσκάφος τύπου C919, που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Κίνα, απογειώθηκε για την παρθενική εμπορική πτήση του, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το επιβατικό αεροπλάνο μέσων...

ΔΙΕΘΝΗ

Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα η Corriere della Sera, απεβίωσε σήμερα το πρωί στο Μιλάνο ένας άνδρας «που είχε μολυνθεί από διάφορα πολυανθεκτικά...

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας, όταν ένας 55χρονος Γερμανός υπήκοος έπεσε από τον 1ο όροφο του αστυνομικού τμήματος Ομόνοιας με αποτέλεσμα να...