Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hλεκτρικό ρεύμα: Μειωμένες οι επιβαρύνσεις – Μεγάλες οι τιμολογιακές αποκλίσεις

Αισθητή είναι η μείωση της επιβάρυνσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που επιφέρουν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτροδότησης για τον μήνα Δεκέμβριο. Μάλιστα, μεγάλο εύρος τιμών αποτυπώνεται στα τιμολόγια λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος.

Παραδείγματα

  • Ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μηνιαία 700 kWh θα πλήρωνε λογαριασμό 266 ευρώ, ενώ με την επιδότηση το ποσό μειώνεται στα 121 ευρώ. Στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό δικαιούται επιδότηση και καταφέρει να εξοικονομήσει 15%, το μηνιαίο ποσό θα φτάσει τα 111 ευρώ.
  • Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 kWh θα πλήρωνε λογαριασμό 152 ευρώ (χωρίς επιδότηση), ενώ με την επιδότηση το ποσό μειώνεται στα 64 ευρώ.

Μια κιλοβατώρα μπορεί να κοστίζει από 6 έως και 16 λεπτά του ευρώ μετά την αφαίρεση των κρατικών επιδοτήσεων ή από 14 έως και 24 λεπτά, αν συμπεριληφθούν οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και ο ΦΠΑ.

Λίγο μειωμένες οι επιδοτήσεις τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο

Οι επιδοτήσεις μέσω του κρατικού μηχανισμού για τον μήνα Δεκέμβριο, θα είναι λίγο μειωμένες σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ διατηρούνται τα κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης κατά 15%, που εξασφαλίζει επιδότηση 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Σκρέκας: Το συνολικό ύψος της επιδότησης φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ

«Το συνολικό ύψος της επιδότησης φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων», επιβεβαιώνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Η περίπτωση αυτών που καταναλώνουν μηνιαία έως 500 κιλοβατώρες 

Με 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα, θα επιδοτούνται όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, ενώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση ανέρχεται στα 27 λεπτά καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της επιβάρυνσης από την αύξηση της τιμής χονδρικής.

Επιχειρήσεις που καταναλώνουν έως και 2000 κιλοβατώρες – Επιδότηση αγροτών

Για επιχειρήσεις που καταναλώνουν έως και 2000 κιλοβατώρες τον μήνα, η επιδότηση θα φτάνει τα 18 λεπτά, ενώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις θα πέφτει στα 3 με 4 λεπτά. Για τους αγρότες, θα δίδονται 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 24 λεπτά τον προηγούμενο μήνα.

Τι ισχύει για το Φυσικό Αέριο

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα μειώνεται για τον Δεκέμβριο η επιδότηση του φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ. Έτσι, η τελική τιμή λιανικής αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 12-13 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...