Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Φημισμένα νησιά διακοπών της Ταϊλάνδης υποφέρουν από έλλειψη νερού μετά από καύσωνα

Τα εκθαμβωτικά νησιά διακοπών της Ταϊλάνδης που έγιναν διάσημα από την ταινία του Χόλιγουντ «The Beach» αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη νερού μετά από ένα έντονο κύμα καύσωνα σε όλη την Ασία, δήλωσαν αξιωματούχος του τουρισμού και ντόπιοι την Πέμπτη.

Το αρχιπέλαγος Koh Phi Phi, στα ανοικτά της δυτικής ακτής της νότιας Ταϊλάνδης, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά του κάθε χρόνο. Ωστόσο, ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα που έχει προκαλέσει πτώση ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών βροχοπτώσεων, έχει οδηγήσει σε εξάντληση των δεξαμενών.

«Η ιδιωτική εταιρεία που παρέχει νερό στα νησιά μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει την παροχή», δήλωσε στο AFP ο Wichupan Phukaoluan Srisanya, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Krabi, η οποία εκπροσωπεί ξενοδοχεία στην περιοχή. Οι αρχές του νησιού έχουν συζητήσει τη μεταφορά νερού από την ηπειρωτική χώρα εάν συνεχιστεί ο ξηρός καιρός, αλλά θα καθυστερήσουν με την ελπίδα ότι η υγρή περίοδος θα φτάσει τον Μάιο. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους τουρίστες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τα νησιά ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό», πρόσθεσε ο Wichupan.

Κάτοικοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν στο AFP ότι υπέφεραν από έλλειψη γλυκού νερού εδώ και μήνες και είπαν ότι ορισμένα ξενοδοχεία είχαν περιορισμένες κρατήσεις εξαιτίας αυτού. Τουρίστες που επέστρεψαν προειδοποίησαν, μέσω social media, τους ταξιδιώτες να ελέγξουν αν το κατάλυμά τους έχει γλυκό νερό πριν από τη διαμονή τους. Χρήστης έγραψε στον ιστότοπο κριτικών TripAdvisor, ότι το νερό της βρύσης έχει σταματήσει να τρέχει, καθώς οι δεξαμενές νερού του νησιού είχαν στεγνώσει από τα τέλη Απριλίου.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο θα παράγει πιο συχνούς, μακρύτερους και πιο έντονους καύσωνες. Ενώ το φαινόμενο Ελ Νίνιο συμβάλλει στον εξαιρετικά ζεστό καιρό του τρέχοντος έτους, η Ασία θερμαίνεται επίσης ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ.

Οι τοπικοί τουριστικοί φορείς έχουν επανειλημμένα ζητήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις ύδρευσης για τα νησιά Koh Phi Phi, τα οποία δεν διαθέτουν επαρκείς δεξαμενές και υποδομές. Στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, το Κο Σαμούι, ένα άλλο εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό νησί, αντιμετωπίζει παρόμοιο ξηρό, ζεστό καιρό, αλλά το τοπικό συμβούλιο τουρισμού δήλωσε ότι οι επισκέπτες δεν είχαν επηρεαστεί. «Έχουμε αρκετά από ένα φορτηγό νερού, αλλά αυτό αυξάνει το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων κατά τρεις φορές περισσότερο», δήλωσε στο AFP ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρισμού του Κο Σαμούι, Ratchaparon Poolsawadee.

Η ακραία πρόσφατη ζέστη έπληξε την Ασία, προκαλώντας θανάτους από θερμοπληξία, κλείσιμο σχολείων και απεγνωσμένες προσευχές για δροσερή βροχή. Για περίπου μια εβδομάδα τον Απρίλιο, οι αρχές της Μπανγκόκ εξέδιδαν καθημερινές προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, καθώς ο δείκτης θερμότητας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υγρασίας, ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου (125 βαθμούς Φαρενάιτ).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην Καλαμάτα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το ολοκαίνουριο αμιγώς ηλεκτρικό EX30, το μικρότερο SUV της Volvo το οποίο...

ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι στα σχολεία και την επιχείρηση που παρασκεύασε το γεύμα που προκάλεσε τροφικη δηλητηρίασε σε δεκάδες μαθητές στη Λαμία διέταξε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζουν τις περιοδείες και τις ομιλίες ενόψει Ευρωεκλογών και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε Πέλλα και Ημαθία περιοδεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης. ...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H αυξητική τάση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων συνεχίστηκε το 2023 με επιταχυνόμενο ρυθμό και σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων...