Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν – Σχεδόν ένας στους δύο λείπει από κάθε επιχείρηση εστίασης

Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη εργαζομένων στις επιχειρήσεις και ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών.

Οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές είναι τεράστιες, φέτος ακόμη περισσότερο λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Κι εκεί ο προβληματισμός είναι εντονότερος σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν το φετινό καλοκαίρι.

Ωστόσο, αντίστοιχα προβλήματα με έλλειψη προσωπικού, αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι εκτιμήσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με βάση τα στοιχεία που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι ότι «σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους λείπει σε κάθε επιχείρηση» όπως τονίζει στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Aυτό σημαίνει ότι αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ελλείψεων υπολογίζεται πως φτάνουν έως και τις 40.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι επιχειρηματίες ενόψει της τουριστικής σεζόν αναζητούσαν το προηγούμενο διάστημα εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις, σε όλα σχεδόν τα πόστα, από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι βοηθητικό προσωπικό και εργαζόμενους στην κουζίνα.

Όπως εξηγεί ο κ. Καββαθας τα κενά δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό της περίοδο της πανδημίας.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και καθώς η εστίαση παρέμεινε κλειστή για αρκετούς μήνες, πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν άλλες δουλειές και παρέμειναν σε αυτές.

Παράλληλα και αρκετοί μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα βρίσκοντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε γειτονικές χώρες.

Από την πλευρά τους, πάντως, εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει κυρίως ως εποχικοί υπάλληλοι επισημαίνουν τις χαμηλές αμοιβές, τα εξοντωτικά ωράρια και τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν τους μήνες της τουριστικής σεζόν, κυρίως στα νησιά.

Παράλληλα κάνουν λόγο για φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος εργαζομένων από μερίδα επιχειρηματιών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μάλιστα στο CNN Greece ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, ακόμη και κάποιοι εργαζόμενοι που επέλεξαν φέτος να εργαστούν ως εποχικοί υπάλληλοι σε νησιά, αποφάσισαν τελικά να φύγουν, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες κενές θέσεις.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, επισκέφθηκε εκ νέου σήμερα το 401 Γενικό Στρατιωτικό...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ανακοινώνει αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023, σημειώνοντας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τουρκική κλιμάκωση, η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά με σύνεση, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθειες ώστε οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να ανακοινωθούν πριν της 15 Αυγούστου γίνονται σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός...