Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Δεν διαγράφει η ΑΑΔΕ τα πρόστιμα παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

Πρόβλημα μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, από την ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν 95.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν την καταβολή συντάξεων της περιόδου 2009-2014, οι οποίες δόθηκαν με καθυστέρηση λόγω του γνωστού προβλήματος ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών υποθέσεων, που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

  • Τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι, μετά την πολύμηνη ή ακόμα και πολύχρονη αναμονή τους, η ΑΑΔΕ έκρινε ότι πρέπει να τα φορολογήσει εκ νέου.

Η σχετικές αποφάσεις, με τα ανάλογα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, επιδόθηκαν στους χιλιάδες συνταξιούχους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αρκετοί εξ αυτών, αν και προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια για να δικαιωθούν, ξεκίνησαν την καταβολή των δόσεων που είχαν προκύψει.

  • Το καλοκαίρι του 2021, με τρεις ξεχωριστές αποφάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι τα πρόστιμα αυτά δεν έπρεπε να επιβληθούν, καθώς είχε παρέλθει η απαραίτητη πενταετία, άρα έπρεπε να παραγραφούν.

Η ΑΑΔΕ δεν προχώρησε σε απευθείας διαγραφή των προστίμων. Έτσι, οι άμεσα θιγόμενοι έπειτα από πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ξεκίνησαν να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στις κατά τόπους εφορίες, ζητώντας να γίνει άμεσα η εφαρμογή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων και να διαγραφούν τα πρόστιμά τους.
Ακόμα περισσότερο, για όσους είχαν πληρώσει ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής, ζητήθηκε να επιστραφούν τα ποσά που είχαν καταβληθεί.

Έως και πριν από δύο περίπου μήνες οι κατά τόπους εφορίες που δέχονταν τέτοιες προσφυγές τις έκαναν αποδεκτές. Έτσι, διαγράφηκαν πρόστιμα σε 1.470 ξεχωριστές περιπτώσεις συνταξιούχων.
Στη συνέχεια, όμως, άρχισαν να εκδίδονται απορριπτέες αποφάσεις. Πρέπει να επισημανθεί ότι το συνολικό έσοδο που προσδοκούσε η ΑΑΔΕ από την καταβολή αυτών των προστίμων είχε υπολογιστεί στα 85 εκατ. ευρώ.

  • Οι συνταξιούχοι που δεν πρόλαβαν να ρυθμιστεί η υπόθεσή τους πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, μέχρι την εξόφλησή τους.

Παράλληλα, αν το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν πάλι να απευθυνθούν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας εκ νέου θετική απόφαση, που θα πιέσει την ΑΑΔΕ να την εφαρμόσει.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 3 έως 5 έτη, ενώ έχει και πρόσθετη επιβάρυνση για τους συνταξιούχους λόγω των δικαστικών εξόδων. Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Το ΕΝΔΙΣΥ ξεκίνησε μια μαραθώνια διαδικασία ενημέρωσης όλων των κομμάτων, θέλοντας να αναδείξει πολιτικά το θέμα και ζητώντας να υπάρξει δικαίωση.

Υπήρξε ανταπόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που πριν από μερικές μέρες κατέθεσαν στη Βουλή ξεχωριστές ερωτήσεις, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να επιληφθεί του θέματος και να διορθώσει μια τεράστια αδικία.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΝΔΙΣΥ στις 19 Απριλίου τονίζει, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενο στο Οικονομικό Επιτελείο και στην κυβέρνηση, ότι «δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται πρόστιμα από επιχειρηματίες (καλώς) για αντίστοιχες περιπτώσεις και στους συνταξιούχους να παρατείνεται η ταλαιπωρία.
Μας έχετε “φεσώσει” με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον καθένα, χωρίς να φταίμε ούτε στο ελάχιστο!
Σε καιρό δυσβάστακτης ακρίβειας, μας ζητάτε να πληρώσουμε προκαταβολικά τον φόρο που άδικα μας επιβάλλατε και μετά να διεκδικήσουμε δικαίωση και επιστροφή ποσών από τα δικαστήρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μικρά, τεχνητά έξυπνα κουτιά δεμένα σε κορμούς δέντρων στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας είναι το τελευταίο όπλο στο οπλοστάσιο των επιστημόνων και των περιβαλλοντολόγων που...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός στον 21ο αιώνα και συμπεριφορές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τη γεωπολιτική ισορροπία και σταθερότητα και διαταράσσουν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα επιτάχυνσης των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν με αμείωτη ένταση το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων έξω από...