Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Άδανα: Ο απόηχος του εναγκαλισμού Δένδια -Τσαβούσογλου

Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να έλθουν εγγύτερα, χωρίς να μεσολαβούν φυσικές καταστροφές, με τον Έλληνα υπουργό να επαναλαμβάνει ότι η Αθήνα θα σταθεί στο πλάι της Άγκυρας.

Η στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαριστεί τους Έλληνες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι επί 7 συνεχόμενες ημέρες επιχειρούσαν με αυτοθυσία στην Αντιόχεια για να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, προβλήθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε και για την υποστήριξη σας, παρακολουθούσα τις ενέργειές σας εδώ, βοηθήσατε πάρα πολύ, είστε ακούραστοι», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να λάβει την απάντηση από τον διοικητή της 2ης ΕΜΑΚ: «Δεν ήταν δυνατόν να μην έρθουμε».

Εμφανώς συγκινημένος ο Νίκος Δένδιας, συγχαίρει τον επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ Δημήτρη Ρούπα, ο οποίος ήταν εκεί την περασμένη Τρίτη στην δραματική διάσωση εξάχρονης.

Η εικόνα απόλυτης καταστροφής που συναντάμε στην Αντιόχεια δύσκολα περιγράφεται, αφηγείται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανετάκος που συνόδευσε τον Νίκο Δένδια στις πληγείσες περιοχές.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα, θυμήθηκε τους σεισμούς του 1999 σε Νικομήδεια και Αθήνα, όταν Έλληνες και Τούρκοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους εκατέρωθεν σεισμόπληκτους. «Είχα γράψει τότε, ότι είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε για να επισημάνει ότι αυτό επαναλαμβάνει τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί είχαν θερμό εναγκαλισμό κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο των Αδάνων, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ευχαριστεί για την ελληνική βοήθεια. Οι δύο άνδρες πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την κατεστραμμένη επαρχία Χατάι.

«Είδαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες», είπε εν πτήσει ο κ. Τσαβούσογλου.

«θα ήθελα να δηλώσω την υπερηφάνεια που νιώθω γιατί οι συμπατριώτες μου διασώστες βοήθησαν την τουρκική κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή», απάντησε ο κ. Δένδιας.

Τις άοκνες προσπάθειες της ΕΜΑΚ χαιρετίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι οι λαοί Ελλάδας- Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

«Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται Οι πραγματικοί φίλοι και δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο δυνατή εικόνα και για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων από αυτή του διασώστη της εμακ που μαζί με έναν Τούρκο συνάδελφό του έβγαζαν από τα συντρίμμια ένα νεαρό κοριτσάκι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ΕΜΑΚ διέσωσε 5 ανθρώπους, ενώ συνολικά οι ευρωπαϊκές ομάδες που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή έβγαλαν από τα συντρίμμια περισσότερους από 200.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...