Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Αυξάνει συνεχώς την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία – Η απάντηση της Αθήνας στη ρητορική των προκλήσεων

Την ώρα που η διεθνοποίηση των τουρκικών παρανομιών από την Αθήνα φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα, ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν ανοίγει διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο.

Στον απόηχο των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων, από Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε ξανά τη σημασία των συμμαχιών της χώρας εν μέσω του ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος, επαναλαμβάνοντας ότι ουδεμία πρόκληση θα μένει αναπάντητη: «Το εθνικό συμφέρον απαιτεί σταθερές συμμαχίες και τις έχουμε, ισχυρή άμυνα, και τις χτίζουμε και βέβαια ικανότητα να προβάλλουμε παντού, όπου πρέπει κι όπως πρέπει τα δίκαιά μας που συμβαδίζουν πάντα με το διεθνές δίκαιο. +18:36:02 Εύχομαι μαζί με το όνομά τους ν’ αλλάξουν και τη λογική τους, αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο».

Μιλώντας στο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μένοντας σταθερός στη θέση του οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοικτές, τόνισε ότι είναι θέμα της Τουρκίας ν’ αλλάξει στάση: «Θεωρώ ότι είναι θέμα της Τουρκίας ν’ αλλάξει τη συμπεριφορά της. Δεν ήμασταν ποτέ εμείς αυτοί που πιέζαμε τα όρια προς την κατεύθυνση της επιθετικότητας. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την ικανότητα να αμυνθούμε εάν προκύψει ανάγκη».

Ειδικό ενδιαφέρον αποκτά η Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μία μέρα πριν ο πρωθυπουργός και ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχτούν στην Αθήνα την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα ταξιδεύσει και στην Άγκυρα.

Ως αναθεωρητική δύναμη, η οποία κλείνει κάθε πόρτα διαλόγου με την Ελλάδα, υπέδειξε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από το Βελιγράδι: «Αντιμετωπίζουμε περαιτέρω κλιμάκωση με αναθεωρητική ρητορική και απειλές από την γειτονική μας Τουρκία. Υπογράμμισα την ποιοτική διαφορά, καθώς η Τουρκία δημόσια και επανειλημμένα δηλώνει ότι θέλει να διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα και αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου».

Η Αθήνα θα συνεχίσει τη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη να είναι τα επόμενα ορόσημα Τους ομολόγους του που συμμετείχαν στο Φόρουμ της Μπρατισλάβας ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Αισθανόμαστε παράξενα να έχουμε απέναντι μας έναν σύμμαχο που μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα σύνορά μας πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια».

Στην πρακτική των παράνομων υπερπτήσεων επανήλθε η Τουρκία, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετά από τη νήσο Κανδελιούσσα, στα 19.000 πόδια.

Αφού επέμεινε στα ψευδή επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΠ, Ομέρ Τσελίκ, μίλησε για δήθεν δικαιώματα στη γαλάζια πατρίδα: «Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη “γαλάζια πατρίδα” μας βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο δίκαιο. Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιεί προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Για μονομέρεια στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε πως: «Αντιστρέφει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, όχι μόνο εμείς, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή».

Προκειμένου να διατηρήσει την προεδρία ο Ερντογάν είναι ικανός να κάνει τα πάντα, προειδοποιεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, όπως δήλωσε: «Πρέπει να έχουμε μια καθαρή γραμμή ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εκβιάζει την Ελλάδα, να εκβιάζει όλη την Ευρώπη».

Σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για το θέμα της αποστολής των τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αναφέρονται σε καταγγελία πολίτη, σύμφωνα με την οποία,...