Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικός ο Ακάρ: Να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα για την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου

Συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» παραχώρησε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην οποία δήλωσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για έναν διάλογο με την Ελλάδα ενώ τόνισε πως η χώρα του δεν έχει κακές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα.

«Μας ενδιαφέρει ο διάλογος με την Ελλάδα. Δεν έχουμε κακές προθέσεις. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε μια λογική προσέγγιση από λογικούς ανθρώπους. Τους λέμε να συναντηθούμε. Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ δεν στοχεύει κανέναν. Το εξηγήσαμε αυτό. Είπαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις γεωτρήσεις», ανέφερε ο τούρκος υπουργός, ο οποίος στην συνέχεια επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη γνωστή ρητορική της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από ο διάλογος με την Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει από το ζήτημα αυτό.

«Ο διάλογος με την Ελλάδα ξεκινά από την αποστρατικοποίηση», ανέφερε ο Ακάρ, ο οποίος στη συνέχεια συμπλήρωσε: «η Ελλάδα εξόπλισε 16 από τα 23 νησιά, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Αυτό είναι παραβίαση… Λένε, ‘ας μην το συζητάμε αυτό.’ Γιατί; Για να υπάρξει συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ. Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια, η Ελλάδα βαρύνεται με σοβαρό κόστος. Ο λαός της γείτονος Ελλάδας υφίσταται το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας εξωφρενικής εξοπλιστικής προσπάθειας».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, στη συνέντευξή του, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά της θέση της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο, αλλά και για την αποφασιστικότητα της Άγκυρας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η μόνη λύση είναι τα δύο κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη. Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα. Ό,τι και να λένε, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε προστασία. Είμαστε πάντα με τους κύπριους αδελφούς μας. Μην εκλαμβάνετε την επιθυμία μας για διάλογο ως αδυναμία και μην νομίζετε ότι είναι απειλή να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς σε θέση να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», υποστήριξε.

Ο Ακάρ μιλώντας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας υποστήριξε ότι η χώρα του μπορεί μπορεί να αγοράσει το αντι-πυραυλικό σύστημα SAMP/T αλλά παράλληλα να διαθέτει και τους S-400.

«Σχετικά με το κοινό έργο πυραύλων SAMP/T μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι για το θέμα και συναντηθήκαμε με τους ΥΠΑΜ των δύο χωρών. Απαιτείται τριμερής συνάντηση γι’ αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκλογική διαδικασία στη Γαλλία. Η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα συστήματα αεράμυνας S-400 και SAMP-T», σημείωσε, καταγγέλοντας στη συνέχεια το εμπάργκο της ΕΕ στην άμυνα.

«Δυστυχώς, το εμπάργκο της ΕΕ στην άμυνα συνεχίζεται. Υπήρξε μεγάλη ανακούφιση μετά την απόφαση των Βρετανών να το άρουν και η διαδικασία συνεχίζεται. Περιμένουμε εξελίξεις και από το γερμανικό μέτωπο. Καθιστούμε, επίσης, σαφές σε κάθε φόρουμ ότι αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο τούρκος υπουργός Άμυνας σήμερα θα παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας 30 χωρών, στην οποία θα συμμετέχει και ο Γ.Γ. του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία και συσγκεκεριμένα στη νατοϊκή αεροπορική βάση Ramstein με αντικείμενό της τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...