Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ ήταν οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες που απελαύνονται

Αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος των 12 Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα με απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών έχει στη διάθεσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληρφορίων (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα 12 μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα βρίσκονταν στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ το τελευταίο διάστημα και από την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων πρόεκυψε ότι λειτουργούσαν ως πράκτορες.

Η ΕΥΠ ενημέρωσε αρμοδίως το υπουργείο Εξωτερικών για την εμπλοκή των Ρώσων διπλωματών σε δραστηριότητητες που δεν συνάδουν με τη διπλωματική τους ιδιότητα, για να λάβει αυτό στη συνέχεια την απόφαση για απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».

Απειλές από τη ρωσική πρεσβεία
Το γεγονός, που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ένταση τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, που απειλεί τώρα την Αθήνα με αντίποινα.

H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.

Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο θέμα της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε η Μάγδα Φύσσα, μιλώντας στο ΕΡΤnews και στην εκπομπή Prime, αναφέροντας ότι έμαθε για την απόφαση...