Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: Στα… πιτς και τα F-16 Block 50 – Εναέριο τείχος με Rafale, Mirage και Viper

Πολεμική Αεροπορία: Ειλημμένη η απόφαση για την αναβάθμιση των «μπαρουτοκαπνισμένων» μαχητικών της HAF – Εντός του πρώτου τριμήνου η έγκριση από τη Βουλή – Σαφής εναέρια υπεροχή την ώρα που η Τουρκία αδυνατεί να βρει και… βίδα!

Την ώρα που η αμερικανική Γερουσία προχωρούσε στην ιστορική ψήφιση του νομοσχεδίου για την πενταετή αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, που ανοίγει το δρόμο για την άμεση προμήθεια στη χώρα μας των καλύτερων μαχητικών 5ης γενιάς, των F-35, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υποδέχονταν την είδηση με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Οι προσδοκίες που γεννιούνται είναι πολλές, με την Πολεμική μας Αεροπορία να εκσυγχρονίζεται, να αποκτά μαχητικά 4.5 και 5ης γενιάς, όπως τα Rafale και – αν όλα πάνε καλά – τα F-35, ενώ παράλληλα προχωρά και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αεροσκαφών που διαθέτει ο εναέριος στόλος μας.

Η άφιξη των πρώτων έξι Rafale στην Ελλάδα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2022, με την Πολεμική Αεροπορία να βάζει στη φαρέτρα ένα μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με ασύλληπτες δυνατότητες σε κάθε σενάριο εναέριου πολέμου.

Το «πρώτο γεράκι» της HAF ωστόσο, ο πολύπειρος Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση μίας Μοίρας Rafale, έχει βάλει στόχο να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες διαδικασίες την αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν των ελληνικών μαχητικών.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, με την πρώτη «οχιά» να βρίσκεται στην βάση της Lockheed Martin στις ΗΠΑ και να περνάει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των Αμερικανών, ενώ παράλληλα στην ΕΑΒ έχουν μπει στα υπόστεγα για αναβάθμιση άλλα οχτώ F-16 Block 52+adv, τα οποία θα εξελιχθούν σε Viper.

Το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23 – 25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται αναγκαία.

Το πρόγραμμα ήταν να περάσει από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως εξαιτίας εκτάκτων καταστάσεων, αναβλήθηκε. Το ίδιο συνέβη και τον Νοέμβριο, με το υπουργείο Άμυνας ωστόσο να διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στο ζήτημα και πως η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 είναι ειλημμένη.

Όπως τονίζουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, το κόστος αναβάθμισης δεν είναι τελικά όσο μεγάλο υπολογιζόταν αρχικά, μιας και όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα φέρουν τα «μπαρουτοκαπνισμένα» F-16 Block 50 είναι το σύστημα επικοινωνίας link 16, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η άριστη επικοινωνία με τα Rafale, τα Viper και τα F-35 (αν τελικά τα πάρουμε). Παράλληλα, το αναβαθμισμένο ραντάρ και ο οπλισμός τους θα τα φέρουν ένα βήμα πριν τα Viper, καθιστώντας τα αεροσκάφη 4ης γενιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Μάρτιο το πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή και στη συνέχεια θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναβάθμισης, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναλαμβάνει η ίδια την υλοποίηση του απαιτητικού προγράμματος, σε συνεργασία φυσικά με την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Οι εργασίες μάλιστα θα πραγματοποιηθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, με τους Έλληνες μηχανικούς να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση των F-16 Block 50 θα διαρκέσει περίπου 6 χρόνια και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί παράλληλα με αυτή των 84 VIPER, δηλαδή το 2027 – 2028.

Στην Πολεμική Αεροπορία θα επιθυμούσαν και την αναβάθμιση των 32 μαχητικών F-16 Block 30, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση για το μέλλον τους. Η κατάστασή τους βεβαίως είναι άριστη και φυσικά μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο.

Πάντως, με τα 84 Viper, τα 38 F-16 block 52+, τα 24 Rafale, τα Mirage 2000-5 και τα F-35, η Πολεμική μας Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Τουρκία αδυνατεί να βρει ακόμα και… βίδα για τα μαχητικά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...