Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη

Δύο ομάδες αστρονόμων από τη Βρετανία και την Ιαπωνία ανακάλυψαν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη σε απόσταση 40 ετών φωτός μακριά. Ο πλανήτης, ο οποίος ονομάζεται Gliese 12 b, περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε 12,8 ημέρες και είναι ελαφρώς μικρότερος από τη Γη.

Οι αστρονόμοι χαρακτήρισαν τον Gliese 12b ως τον «πλησιέστερο, πιο εύκρατο πλανήτη στο μέγεθος της Γης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα». Εκτιμούν πως ο Gliese 12 b είναι ένας από τους λίγους γνωστούς πλανήτες όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβιώσουν, καθώς η θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνειά του υπολογίζεται στους 42 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σίγουροι για την ποιότητα της ατμόσφαιράς του.

Ο Τόμας Γουίλσον, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Βρετανία ανέλυσε δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του πλανήτη και χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, η θερμοκρασία και η απόστασή του από τη Γη.

«Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη και θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Δυστυχώς, αυτός ο πλανήτης είναι αρκετά μακριά για να μπορέσουμε να τον γνωρίσουμε από κοντά. Το φως που βλέπουμε τώρα χρειάστηκε 40 χρόνια για να φτάσει σε εμάς εδώ στη Γη» εξήγησε.

Οι αστρολόγοι χρησιμοποίησαν τον TESS (Δορυφόρος Έρευνας Διέλευσης Εξωπλανητών) της NASA προκειμένου να εντοπίσουν την ακριβή θέση του πλανήτη.

«Ο Gliese 12 b αντιπροσωπεύει έναν από τους καλύτερους στόχους για να μελετήσουμε εάν πλανήτες στο μέγεθος της Γης που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ψυχρά άστρα μπορούν να διατηρήσουν την ατμόσφαιρά τους, ένα κρίσιμο βήμα για να κατανοήσουμε το θέμα της κατοικησιμότητας των πλανητών σε όλο τον γαλαξία μας», δήλωσε ο Σισίρ Ντολάκια, διδακτορικός φοιτητής στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Νότιου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

«Παρόλο που ο GJ12b βρίσκεται περίπου 15 φορές πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη στον Ήλιο, επειδή περιστρέφεται γύρω από ένα τόσο μικρό άστρο, η θερμοκρασία στην επιφάνειά του μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή της Γης» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Βίνσεντ Βαν Έιλεν από το UCL.

Οι ερευνητές από το Τόκιο δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters», ενώ τα ευρήματα των Ντολάκια δημοσιεύθηκαν στο «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με επένδυση 362 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την υλοποίηση παρεμβάσεων μόνωσης και αερισμού και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτίριο μπορεί να μετατραπεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η εμπλοκή της BYD στον κόσμο του αθλητισμού είναι καλά εδραιωμένη. Η εταιρεία ήταν ο Επίσημος Συνεργάτης Αυτοκινήτων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης Γυναικών της...