Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ηράκλειο: Ένα σπάνιο “ταξίδι” στις συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με αφορμή την Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής

Τις εντυπωσιακές συλλογές του, μοναδικές για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με περίπου 4 εκατομμύρια δείγματα, κυρίως από την Ελλάδα, είχαν την σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά μη ειδικοί ερευνητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής, που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ανάμεσά τους, τμήματα σκελετού του δεινοθήριου, του μεγαλύτερου θηλαστικού που έζησε ποτέ στον ελλαδικό χώρο, τα οποία βρέθηκαν στη Σητεία και χρονολογούνται πριν από 8 – 9 εκατομμύρια χρόνια. Ο αγριόγατος της Κρήτης, η μυγαλή της Κρήτης, ο Ιδαίος αστράγαλος, μεταξύ άλλων σπουδαίων δειγμάτων, «αφηγήθηκαν» τις ιστορίες τους, μέσω των επιστημόνων του μουσείου, που κατάφεραν να μεταφέρουν, όχι μόνο χρήσιμη και ενδιαφέρουσα γνώση, αλλά και την αγάπη τους για την επιστήμη και το φυσικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Κρήτης (https://www.nhmc.uoc.gr/) την Πέμπτη, 23 Μαΐου, άνοιξε τις πόρτες του, προσφέροντας αποκλειστική πρόσβαση στις συλλογές του σε προσκεκλημένους από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και δημοσιογράφους.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους ειδικούς ταξινόμους του μουσείου και να ξεναγηθούν στις συλλογές του. Είδαν σπάνια και μοναδικά δείγματα και άκουσαν συναρπαστικές ιστορίες για διάφορους οργανισμούς και για το πώς συνδέεται η Ταξινομική με τομείς της καθημερινότητας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια παρουσίαση από το διευθυντή του μουσείου, καθηγητή Νίκο Πουλακάκη για το ρόλο των μουσείων φυσικής ιστορίας και τη σημασίας των συλλογών τους για την επιστήμη και την κοινωνία. Όπως είπε ο κ. Πουλακάκης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετέχει στην κοινοπραξία DiSSCo, τη μεγαλύτερη επίσημη κοινοπραξία μεταξύ Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Βοτανικών Κήπων και Πανεπιστημιακών Συλλογών στον κόσμο. Στο πλαίσιο της DiSSSCo – Gr, με χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ, θα ψηφιοποιηθούν οι ελληνικές συλλογές φυσικής ιστορίας, οι οποίες θα καταστούν διαθέσιμες, σε διάφορες κατηγορίες χρηστών. Προβλέπονται πάνω από 2,3 εκατ. εγγραφές δειγμάτων σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων διεθνών προτύπων, ψηφιακές φωτογραφίες αντιπροσωπευτικών δειγμάτων και τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Δρ Ιάσμης Στάθη, που μίλησε για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα TETTRIS(https://tettris.eu/), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της επιστήμης της ταξινομικής στην καθημερινή μας ζωή, αναφέροντας το παράδειγμα της σύγκρουσης πτηνών με αεροπλάνα (birdstrike), και πώς η Ταξινομική συνεργάζεται με άλλες επιστήμες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στα αεροδρόμια.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι χωρίστηκαν σε ολιγομελείς ομάδες και με οδηγό έναν φοιτητή ή μία φοιτήτρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχαν την ευκαιρία να περάσουν από κάθε συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (Γεωλογία-Παλαιοντολογία, Βοτανική, Ασπόνδυλα-εκτός τα Αρθρόποδα, Αρθρόποδα και Σπονδυλωτά).

Στην κάθε συλλογή, ο αντίστοιχος έφορος και οι τεχνικοί παρουσίασαν τα δείγματα και αφηγήθηκαν στους επισκέπτες ενδιαφέρουσες ιστορίες που σχετίζονται με κάποια από αυτά τα δείγματα. Έδωσαν την ευκαιρία να διατυπωθούν ερωτήματα και να λυθούν απορίες.

Το «Εργαστήριο του Ταξινόμου»,που διαμορφώθηκε ειδικά για την εκδήλωση, έδωσε την ευκαιρία να δουν πώς εργάζεται ένας επιστήμονας της Ταξινομικής και να παρατηρήσουν από κοντά διάφορους ζωντανούς και απολιθωμένους οργανισμούς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της εκδήλωσης, με ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση ανάμεσα στους καλεσμένους και τους επιστήμονες του μουσείου.

«Με βάση τις συζητήσεις και την αποτίμηση της εκδήλωσης, προκύπτει η ανάγκη για οργάνωση περισσότερων αντίστοιχων εκδηλώσεων, ώστε περισσότερος κόσμος να ενημερωθεί για τη σημασία της Ταξινομικής, την τεράστια αξία των συλλογών φυσικής ιστορίας και την ανάγκη υποστήριξης των Ταξινόμων στο έργο τους. Επίσης κρίθηκε απαραίτητη η οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την Ταξινομική με αποδέκτες εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και το ευρύ κοινό» αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργανωτικής ομάδας, την οποία απάρτιζαν οι Ιάσμη Στάθη, Παναγιώτης Γεωργαντής και Αθανασία Μαργετουσάκη.

Συνολικά 25 επιστήμονες και συνεργάτες από το ΜΦΙΚ-ΠΚ και 9 εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης, όπου, όπως σημειώνεται, «αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η αρμονική συνεργασία, η ομαδικότητα και η θετική στάση είναι απαραίτητα συστατικά για την οργάνωση και υλοποίηση μεγάλων έργων».

Η εκδήλωση για την Ημέρα Αναγνώρισης της Ταξινομικής Επιστήμης θα επαναληφθεί το 2025.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και την απόφαση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μεγάλη ήττα της παράταξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και ο κίνδυνος...