ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι χάκερ μπορούν να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ακούγοντας τον ήχο της πληκτρολόγησης

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ακούγοντας τον ήχο της πληκτρολόγησης κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Zoom. Οι ερευνητές λένε ότι τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom έχουν αυξήσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων που βασίζονται σε ήχους, καθώς οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένα μικρόφωνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «IEEE European Symposium on Security and Privacy Workshops», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να δημιουργήσουν ένα σύστημα που αποκωδικοποιεί τον ήχο της πληκτρολόγησης κατά τη διάρκεια διαδικτυακών συναντήσεων, με ακρίβεια άνω του 90%.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, το Πανεπιστήμιο Ντάραμ και το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πάτησαν καθένα από τα 36 πλήκτρα ενός MacBook Pro 25 φορές συμπεριλαμβανομένων όλων των γραμμάτων και των αριθμών, χρησιμοποιώντας διαφορετικά δάχτυλα και με διαφορετική πίεση. Οι ήχοι καταγράφηκαν τόσο μέσω μιας κλήσης Zoom όσο και σε ένα smartphone που τοποθέτησαν κοντά στο πληκτρολόγιο.

Στη συνέχεια, η ομάδα εκπαίδευσε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά των ακουστικών σημάτων που σχετίζονται με κάθε πλήκτρο. Δοκίμασαν το σύστημα στα υπόλοιπα δεδομένα και διαπίστωσαν ότι μπορούσε να αντιστοιχίσει με ακρίβεια το σωστό πλήκτρο στο σωστό ήχο στο 95% των περιπτώσεων όταν η ηχογράφηση γινόταν μέσω τηλεφωνικής κλήσης και στο 93% των περιπτώσεων όταν γινόταν μέσω κλήσης Zoom.

Ο δρ Εσάν Τορέινι ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη του Πανεπιστήμιου του Σάρεϊ, δήλωσε ότι αυτές οι επιθέσεις και τα μοντέλα θα γίνουν πιο ακριβή με την πάροδο του χρόνου. Είπε επίσης ότι καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές με ενσωματωμένα μικρόφωνα, υπάρχει ανάγκη για δημόσιες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Τζόσουα Χάρισον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι η ανίχνευση του πατήματος του πλήκτρου shift είναι πολύ δύσκολη.

Ευαισθητοποίηση του κοινού

Οι επιστήμονες είπαν πως η έρευνά τους είναι μια μελέτη απόδειξης της έννοιας και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση κωδικών πρόσβασης ή σε πραγματικές συνθήκες. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η εργασία τους υπογραμμίζει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού και συζήτηση σχετικά με τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν οποιοδήποτε πληκτρολόγιο.

Οι ερευνητές προτείνουν τρόπους μείωσης του κινδύνου τέτοιων επιθέσεων, όπως η χρήση βιομετρικών κωδικών πρόσβασης ή συστημάτων επαλήθευσης δύο βημάτων. Εναλλακτικά, λένε ότι η χρήση του πλήκτρου shift για τη δημιουργία ενός συνδυασμού κεφαλαίων και πεζών ή αριθμών και συμβόλων είναι μια καλή ιδέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την έντονη πίεση των νομοθετών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/05) την αναστολή της χρηματοδότησης της EcoHealth Alliance,...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version