Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι αρχές της Νορβηγίας ζητούν από τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν τη «φάλαινα-κατάσκοπο»

Οι άνθρωποι θα πρεπει να «αποφεύγουν την επαφή» με τη διάσημη φάλαινα μπελούγκα που κολυμπά στις ακτές της Νορβηγίας για να μην την τραυματίσουν ή τη σκοτώσουν κατά λάθος, δήλωσε η Διεύθυνση Αλιείας της χώρας.

Η φάλαινα, με το παρατσούκλι Hvaldimir, απέκτησε διεθνή φήμη το 2019 αφού εντοπίστηκε να φέρει έναν ειδικό ιμάντα ρωσικής κατασκευής εξοπλισμένο με μια κάμερα, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το ζώο μπορεί να έχει εκπαιδευτεί από τη Ρωσία.

«Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό είναι γνωστό ότι στο παρελθόν έχει εκπαιδεύσει φάλαινες στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως η φύλαξη ναυτικών βάσεων, η βοήθεια σε δύτες και η εύρεση χαμένου εξοπλισμού», δήλωσε ο Γιόργκεν Ρι Γουίγκ, θαλάσσιος βιολόγος στη Διεύθυνση Αλιείας της Νορβηγίας.

(Jorgen Ree Wiig/Norwegian Directorate of Fisheries)

Από το 2019, ταξιδεύει κατά μήκος των νορβηγικών ακτών με μερικές στάσεις στη διαδρομή, σύμφωνα με την υπηρεσία, η οποία πρόσθεσε ότι ο Hvaldimir τείνει να μένει σε φάρμες όπου έχει τη δυνατότητα να πιάνει εύκολα ψάρια. Η φάλαινα, η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος στη Νορβηγία ζει τώρα στο εσωτερικό του Όσλοφιορντ. Αυτό σημαίνει ότι έχει φτάσει σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο κίνδυνος να τραυματιστεί είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο διευθυντής Αλιείας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο μικρά περιστατικά όπου η φάλαινα έχει υποστεί μικροτραυματισμούς, κυρίως από την επαφή με σκάφη». Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες να κρατούν τις αποστάσεις τους, παρόλο που η φάλαινα είναι ήμερη και έχει συνηθίσει να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους.

Ο διευθυντής ρωτήθηκε επίσης αν πιστεύει πως η φάλαινα θα πρέπει να ζήσει σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Πάντα υποστηρίζουμε πως η εν λόγω φάλαινα είναι ένα ζώο που ζει ελεύθερα και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την αιχμαλωτίσουμε», απάντησε.

«Ωστόσο, τώρα που η φάλαινα βρίσκεται σε μια πιο ευάλωτη περιοχή και η πρόσβαση στην τροφή μπορεί να είναι περιορισμένη, θα εξετάσουμε διαφορετικά μέτρα», πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Μαρτυρία αυτοθυσίας, πίστεως, ελπίδας και αγάπης» και «μήνυμα ειρήνης σε καιρούς ανειρήνευτους» χαρακτήρισε την Έκθεση για τις θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στη χώρα μας έχουμε 160.000 πάσχοντες ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουμε και 280.000 άτομα που βρίσκονται στο προστάδιο της άνοιας. Έχουν συμπτώματα αλλά είναι λειτουργικοί. Θέλουμε να τους εντοπίζουμε σε αυτό το στάδιο για να τους εφαρμόσουμε μεθόδους πρόληψης ενίσχυσης, ώστε να μην περάσουν στο στάδιο της άνοιας, τόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, νευρολόγος-ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά. Η άνοια είναι αποκλειστικά κατάσταση της τρίτης ηλικίας Το 98% των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, είναι πάνω από τα 65 χρονών. Επομένως, το 2% που πάσχουν σε...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινά, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ Φάρος και στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κενά ή αδιάθετα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αντιπροσωπεύουν το 22,9% του συνόλου (πέρυσι ήταν 22,4%). Ωστόσο, σε σημαντικό μέρος τους γίνονται εργασίες...