Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία νεκρόπολη δίπλα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού

Λίγα μόλις μέτρα από έναν πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά του Παρισιού, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 50 τάφους σε μια αρχαία νεκρόπολη. Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη μας δίνει μια σπάνια ματιά στη ζωή στην ιστορία της Λουτετίας, της ρωμαϊκής πόλης που ήταν ο «πρόδρομος» της γαλλικής πρωτεύουσας, πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια.

Κατά περίεργο τρόπο, η θαμμένη νεκρόπολη δεν ανακαλύφθηκε παρά τα πολλά κατασκευαστικά και οδικά έργα, ούτε και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σιδηροδρομικού σταθμού Port-Royal στην ιστορική Αριστερή Όχθη τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, τα σχέδια για μια νέα έξοδο στον σιδηροδρομικό σταθμό οδήγησαν στην αρχαιολογική ανασκαφή που έφερε στο φως την νεκρόπολη.

(Thomas SAMSON / AFP)

Η νεκρόπολη «Saint Jacques», ο μεγαλύτερος τόπος ταφής στη γαλλορωμαϊκή πόλη της Λουτετίας, είχε ανασκαφεί εν μέρει στο παρελθόν τη δεκαετία του 1800. Ωστόσο, μόνο τα αντικείμενα που θεωρούνταν πολύτιμα μετακινήθηκαν από τους τάφους, ενώ πολλοί σκελετοί, ταφικά αφιερώματα και άλλα ευρήματα εγκαταλείφθηκαν. Στη συνέχεια η νεκρόπολη σκεπάστηκε και ξεχάστηκε και πάλι με το πέρασμα του χρόνου.

Η Καμίγ Κολονά, ανθρωπολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP) της Γαλλίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν ήδη «ισχυρές υποψίες» ότι η περιοχή βρισκόταν κοντά στη νότια νεκρόπολη της Λουτετίας.

​Η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε ένα τμήμα που δεν είχε ανασκαφεί ποτέ στο παρελθόν.

«Κανείς δεν το έχει δει από την αρχαιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του INRAP Ντομινίκ Γκαρσία.

Η ομάδα ανακάλυψε έναν σκελετό με ένα νόμισμα στο στόμα του, επιτρέποντάς τους να χρονολογήσουν την ταφή στον 2ο αιώνα μ.Χ.

An archaeologist from the Institut National de Recherches Archeologiques Preventives (Inrap – National Institute for Preventive Archaeological Research) works on an ancient necropolis at Port-Royal metro station in Paris, on April 18, 2023. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)

Οπορθμέας του Άδη

Τα λείψανα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών πιστεύεται ότι ανήκαν σε Παρίσιους (Parisii), έναν γαλατικό λαό που ζούσε στη Λουτετία, πριν η πόλη τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι σκελετοί ήταν θαμμένοι σε ξύλινα φέρετρα, τα οποία πλέον αναγνωρίζονται μόνο χάρη στα καρφιά τους. Περισσότεροι από τους μισούς θάφτηκαν μαζί με προσφορές, όπως κεραμικές κανάτες και κύπελλα.

​Στην ελληνική μυθολογία, ο Χάρων ήταν ο πορθμέας του Άδη που μετέφερε με τη βάρκα του, τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη, όπου βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Οι νεκροί έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσουν στον Χάροντα έναν οβολό για τα ναύλα. Γι’ αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών πριν τους ενταφιάσουν.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης παπούτσια μέσα στους τάφους, αναγνωρίζοντάς τα από τα μικρά καρφιά που υπήρχαν στις σόλες. Η Κολονά είπε ότι τα παπούτσια τοποθετούνταν «είτε στα πόδια των νεκρών είτε δίπλα τους, σαν προσφορά». Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης κοσμήματα, φουρκέτες και ζώνες, καθώς και τον σκελετό ενός χοίρου και ενός άλλου μικρού ζώου τα οποία βρέθηκαν σε έναν λάκκο όπου πιστεύεται ότι θυσιάζονταν ζώα στους θεούς.

Σε αντίθεση με την ανασκαφή του 1800, αυτή τη φορά η ομάδα σχεδιάζει να μεταφέρει τα πάντα από τη νεκρόπολη για ανάλυση.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τη ζωή των Παρισίων μέσα από τις ταφικές τελετές τους, καθώς και την υγεία τους μελετώντας το DNA τους», δήλωσε η Κολονά.

Ο Γκαρσία δήλωσε ότι η αρχαία ιστορία των Παρισίων δεν είναι αρκετά γνωστή και ότι οι τάφοι που αποκαλύφθηκαν ανοίγουν «ένα παράθυρο στον κόσμο του Παρισιού κατά την αρχαιότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο δρομολόγιο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων που δρομολογούνται από την ΟΣΥ ΑΕ στην Αθήνα επιβιβάστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος...

LIFESTYLE

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος βρισκόταν βρισκόταν στους χώρους του αερολιμένα, δέχτηκε ερωτήσεις από μία ομάδα...