Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έξυπνος επίδεσμος «παρακολουθεί» την πορεία του τραύματος και επιταχύνει την επούλωση σε πραγματικό χρόνο

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ σχεδίασαν έναν έξυπνο επίδεσμο ικανό να παρακολουθεί την επούλωση των πληγών σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να επιταχύνει την ανάπτυξη των ιστών και τη ροή του αίματος γύρω τους, ενώ μειώνει τη σοβαρότητα των ουλών.

Όπως περιγράφεται στο Nature Biotechnology, το νέο υλικό της ομάδας έχει πάχος μόνο 100 microns (το ισοδύναμο μιας στρώσης λατέξ), αλλά περιέχει μια κεραία ραδιοφώνου, έναν ηλεκτρικό διεγέρτη, βιοαισθητήρες και άλλα συστατικά που στηρίζονται σε ένα πολυμερές που μοιάζει με δέρμα, γνωστό ως υδρογέλη.

Μόλις προσκολληθεί στο τραύμα του ασθενούς, ο επίδεσμος παρακολουθεί τη θερμοκρασία και άλλες βιομετρικές μετρήσεις και στη συνέχεια μεταδίδει αυτά τα δεδομένα σε μια εφαρμογή τηλεφώνου. Εάν η πληγή επουλώνεται πολύ αργά ή αν εντοπιστεί μόλυνση, η συσκευή εκπέμπει μικρές ηλεκτρικές διεγέρσεις στην περιοχή για να διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών και να μειώσει τη φλεγμονή.

«Στο σφράγισμα της πληγής, ο έξυπνος επίδεσμος την προστατεύει καθώς επουλώνεται. Δεν είναι όμως παθητικό εργαλείο. Είναι μια ενεργή συσκευή επούλωσης που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το πρότυπο φροντίδας στη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων», εξήγησε ο Yuanwen Jiang, πρώτος συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η ηλεκτρική διέγερση, γνωστή και ως galvanotaxis, έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει πολλές διαδικασίες επούλωσης τραυμάτων, αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουν για τις επιρροές της, κάτι στο οποίο θα βοηθούσε η ανάπτυξη του έξυπνου επιδέσμου, σημειώνει Λαϊκή Επιστήμη.

Προς το παρόν, η εφεύρεση παραμένει στο στάδιο της απόδειξης της ιδέας, με ανεπίλυτα ζητήματα που αφορούν την επεκτασιμότητα, τη μείωση του κόστους και την αποθήκευση δεδομένων. Η έκθεση σημειώνει επίσης την πιθανότητα απόρριψης ή ερεθισμού του ανθρώπινου ιστού από τα υλικά υδρογέλης. Ωστόσο, οι αρχικές δοκιμές δείχνουν ένα πολλά υποσχόμενο και έξυπνο βήμα προς τα εμπρός για αυτό που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για αμέτρητους τραυματίες.

Συνολικά, οι χρόνιοι τραυματισμοί κοστίζουν στους Αμερικανούς 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αλλά ο έξυπνος επίδεσμος θα μπορούσε σύντομα να προσφέρει έναν πολύ πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο όχι μόνο για να βοηθήσει τους ασθενείς να θεραπεύσουν, αλλά και να το κάνουν καλύτερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...