Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ευεργετική για τα οστά η Κ1 βιταμίνη συμβάλλει σε λιγότερα κατάγματα

Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιας νοσηλείας που σχετίζεται με κατάγματα οστών σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη, ανέφερε το Xinhua .

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των νοσηλειών για κατάγματα των οστών και της πρόσληψης βιταμίνης Κ1 μεταξύ σχεδόν 1.400 ηλικιωμένων Αυστραλών γυναικών σε διάστημα -14,5 χρόνια .

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ1 περιλαμβάνουν το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, τα δαμάσκηνα, το ακτινίδιο και το αβοκάντο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food & Function», έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 καθημερινά, που ισοδυναμεί με περίπου 125 γραμμάρια σκούρων φυλλωδών λαχανικών, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν οποιοδήποτε είδος κατάγματος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 60 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 την ημέρα.

Θετικά αποτελέσματα αναφέρθηκαν σχετικά με τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου, με εκείνους που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης Κ1 να μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας τους.

Σε δήλωση, ο Marc Sim, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο ECU, είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τα οφέλη της βιταμίνης Κ1, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

«Βασικές μελέτες της βιταμίνης Κ1 έχουν εντοπίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην καρβοξυλίωση των εξαρτώμενων από τη βιταμίνη Κ1 πρωτεϊνών των οστών, όπως η οστεοκαλσίνη, που θεωρείται ότι βελτιώνουν την οστική αντοχή», είπε ο ειδικός.
«Μια προηγούμενη μελέτη ECU έδειξε ότι μια ημερήσια διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μικρότερη από 100 μικρογραμμάρια μπορεί να μην είναι αρκετή για αυτή την καρβοξυλίωση», είπε, προσθέτοντας ότι η βιταμίνη Κ1 μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία των οστών αναστέλλοντας διάφορους παράγοντες οστικής απορρόφησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...