Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές δοκιμάζουν τεχνολογία mRNA για καθολικό εμβόλιο γρίπης

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα πειραματικό εμβόλιο παρείχε ευρεία προστασία έναντι και των 20 γνωστών υποτύπων των ιών της γρίπης Α και Β σε πρώιμες δοκιμές σε ποντίκια και κουνάβια. Έτσι  άνοιξε δυνητικά ο δρόμος για ένα παγκόσμιο εμβόλιο που θα βοηθούσε στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, λέει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 24/11.

Το εμβόλιο δύο δόσεων χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται σε ανοσοποιήσεις κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκαν από την Pfizer με τη BioNTech και από τη Moderna.

Η τεχνολογία παρέχει μικροσκοπικά σωματίδια λιπιδίων που περιέχουν οδηγίες mRNA για τα κύτταρα να δημιουργήσουν αντίγραφα των λεγόμενων πρωτεϊνών αιμοσυγκολλητίνης που εμφανίζονται στις επιφάνειες του ιού της γρίπης.

Ένα καθολικό εμβόλιο δεν θα σήμαινε το τέλος των εποχών της γρίπης, αλλά θα έπαιρνε τις εικασίες από την ανάπτυξη ετήσιων εμβολίων μήνες πριν από την εποχή της γρίπης κάθε χρόνο.

«Η ιδέα εδώ είναι να έχουμε ένα εμβόλιο που να παρέχει στους ανθρώπους ένα βασικό επίπεδο ανοσολογικής μνήμης για διάφορα στελέχη γρίπης, έτσι ώστε να υπάρχουν πολύ λιγότερες ασθένειες και θάνατοι όταν εμφανιστεί η επόμενη πανδημία γρίπης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Σκοτ ​​Χένσλι, της Σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, σε ανακοίνωσή της.

Σε αντίθεση με τα τυπικά εμβόλια γρίπης που προσφέρουν μία ή δύο εκδόσεις αιμοσυγκολλητίνης, το πειραματικό εμβόλιο περιλαμβάνει 20 διαφορετικούς τύπους με την ελπίδα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει τυχόν ιούς γρίπης που συναντήσει στο μέλλον.

Σε εργαστηριακά πειράματα, το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων ζώων αναγνώρισε πρωτεΐνες αιμοσυγκολλητίνης και αμύνθηκε έναντι 18 διαφορετικών στελεχών γρίπης Α και δύο παραλλαγών γρίπης Β. Τα επίπεδα αντισωμάτων που προκλήθηκαν από το εμβόλιο παρέμειναν αμετάβλητα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Το εμβόλιο μείωσε τα σημάδια της ασθένειας και προστατεύει από το θάνατο ακόμη και όταν τα κουνάβια εκτέθηκαν σε διαφορετικό τύπο γρίπης που δεν υπήρχε στη φόρμουλα, είπαν οι ερευνητές.

Η Moderna  και η Pfizer διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους τελικού σταδίου των εμβολίων τους κατά της γρίπης χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA, ενώ η GSK και ο συνεργάτης της CureVac δοκιμάζουν ένα εμβόλιο γρίπης που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία σε μια δοκιμή ασφάλειας πρώιμου σταδίου σε ανθρώπους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Η σύνδεση...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συμβουλές για γονείς βρεφών και νηπίων έως πέντε ετών, από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» περιλαμβάνονται σε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε την πρόκριση για το τελικό του Australian Open και στις δηλώσεις του παρουσιάστηκε τρομερά ενθουσιασμένος, ενώ εξέφρασε και το δικό...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκτιμούμε ότι επιπλέον (δημοσιονομικός) χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον...