Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως των συσκευών μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης

Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως τον οθονών έχει ήδη συνδεθεί με την παχυσαρκία και τα ψυχολογικά προβλήματα. Τώρα, επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο πρόβλημα. Μια μελέτη που έγινε σε φρουτόμυγες, διαπίστωσε ότι το μπλε φως επηρεάζει και βασικές κυτταρικές λειτουργίες.

«Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως των καθημερινών συσκευών, όπως οι τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων του σώματός μας, από το δέρμα και τα λιποκύτταρα μέχρι τους αισθητήριους νευρώνες», δήλωσε η Δρ Jadwiga Giebultowicz, καθηγήτρια στο Τμήμα Ολοκληρωτικής Βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.

«Είμαστε οι πρώτοι που αποδεικνύουμε ότι τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών – χημικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων – μεταβάλλονται στις φρουτόμυγες που εκτίθενται σε μπλε φως», τόνισε η ερευνήτρια.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική κατά της γήρανσης», σημείωσε η Giebultowicz.

Σβήστε το φως

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον έχουν δείξει σε προηγούμενες μελέτες, ότι οι φρουτόμυγες που εκτίθενται στο φως, «ενεργοποιούν» γονίδια που προστατεύουν από το στρες και ότι όσες διατηρούνται σε συνεχές σκοτάδι ζουν περισσότερο.

«Για να κατανοήσουμε γιατί το μπλε φως των οθονών είναι υπεύθυνο για την επιτάχυνση της γήρανσης στις φρουτόμυγες, συγκρίναμε τα επίπεδα των μεταβολιτών σε μύγες που εκτέθηκαν σε μπλε φως για δύο εβδομάδες με τα επίπεδα των μυγών που ζούσαν σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού», εξήγησε η Giebultowicz.

Η έκθεση στο μπλε φως προκάλεσε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των μεταβολιτών που μέτρησαν οι ερευνητές στα κύτταρα των μυγών. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μεταβολίτη succinate αυξήθηκαν, ενώ τα επίπεδα του γλουταμικού μειώθηκαν.

«Μια άλλη ανησυχητική ανακάλυψη ήταν ότι τα μόρια που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, όπως το γλουταμικό, μειώνονται μετά την έκθεση στο μπλε φως», δήλωσε η καθηγήτρια.

Επιτάχυνση της γήρανσης

Οι αλλαγές που κατέγραψαν οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι τα κύτταρα υπολειτουργούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τον πρόωρο θάνατό τους αλλά και να εξηγήσει τα προηγούμενα ευρήματά τους ότι το μπλε φως επιταχύνει τη γήρανση.

«Η τεχνολογία LED χρησιμοποιείται σε διάφορες καθημερινές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, επιτραπέζιοι υπολογιστές και τηλεοράσεις, οπότε οι άνθρωποι στις προηγμένες κοινωνίες εκτίθενται στο μπλε φως κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής τους. Οι χημικές ουσίες σηματοδότησης στα κύτταρα των μυγών και των ανθρώπων είναι οι ίδιες, οπότε υπάρχει πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων του μπλε φωτός και στους ανθρώπους», εξήγησε η Giebultowicz.

«Χρησιμοποιήσαμε ένα αρκετά ισχυρό μπλε φως στις μύγες – οι άνθρωποι εκτίθενται σε λιγότερο έντονο φως – οπότε οι κυτταρικές βλάβες μπορεί να είναι λιγότερο δραματικές», σημείωσε η Giebultowicz.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μελετήσουν σύντομα τις επιπτώσεις του μπλε φωτός στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Frontiers in Aging».

ΠΗΓΗ: Eurekalert

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά τις A-Class και B-Class, η Mercedes-Benz συνεχίζει την ανανέωση των κόμπακτ μοντέλων της με την GLA, το C-SUV που έχει αποδειχτεί μεγάλη εμπορική...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ένα μητρικό σκάφος εξωγήινης προέλευσης να στέλνει μικρούς ανιχνευτές για να εξερευνήσουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της...

ΥΓΕΙΑ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζει αυξητική τάση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αναφορά για την Παχυσαρκία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας...

ΕΘΝΙΚΑ

Παρά την αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη συναινετική διάθεση που επιδεικνύει η Άγκυρα σε όλα τα πεδία μετά τους φονικούς...