Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νεοσύστατη επιχείρηση εκτυπώνει σπίτια από ανακυκλώσιμο πλαστικό

Τα τελευταία χρόνια ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όπως η έλλειψη στέγης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι το 2030, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα χρειαστούν στέγη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατασκευάζονται 96.000 νέα σπίτια την ημέρα. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι παντού πιο φανερές από ποτέ.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην αμφισβήτηση των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής, αναγκάζοντας τη βιομηχανία να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες. Η πολλά υποσχόμενη τρισδιάστατη εκτύπωση σπιτιών και κτιρίων θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μια λύση για βιώσιμες και οικονομικές κατοικίες. Ήδη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν σπίτια που είναι κατασκευασμένα από τα καλύτερα βιώσιμα υλικά.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά οφέλη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί την ακριβή ποσότητα υλικού που χρειάζεται, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες. Καθώς δεν υπάρχει ανάγκη επιτόπιας εγκατάστασης ή ξύλινου σκελετού, τα απόβλητα των κατασκευών μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον μπορούν να αναπτυχθούν ειδικοί εκτυπωτές που θα εκτυπώνουν σπίτια ή κτήρια από οργανικά, ανακυκλώσιμα υλικά.

(Azure)

Μια νεοσύστατη εταιρεία, η Azure με έδρα το Λος Άντζελες, συνδυάζει την τρισδιάστατη εκτύπωση και την ανακύκλωση πλαστικού.

«Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών στον κόσμο, υπεύθυνος για περίπου το 11% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Η ευθύνη μας απέναντι στους πελάτες μας και τις μελλοντικές γενιές είναι να χρησιμοποιούμε τις πιο βιώσιμες πρακτικές που μπορούμε να φανταστούμε», είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο Ρος Μαγκουάιρ, διευθύνων σύμβουλος της Azure.

Τον ίδιο μήνα η Azure παρουσίασε το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο στούντιο στον κόσμο, κατασκευασμένο με ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά. Τα πλαστικά τρισδιάστατα εκτυπωμένα στούντιο και οι βοηθητικές μονάδες κατοικίας είναι πλεόν διαθέσιμα για προπαραγγελία, καθώς το startup ετοιμάζεται να αυξήσει τη γραμμή παραγωγής του στο Culver City στο Λος Άντζελες.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο χρόνος κατασκευής των σπιτιών αυτών μειώθηκε κατά 70%. To κόστος της κατασκευής επίσης μειώθηκε- κατά 30%- συγκριτικά με μια παραδοσιακή κατασκευή σπιτιού. Επιπλέον, η διαδικασία της εκτύπωσης του σπιτιού ολοκληρώνεται σε μόλις 20 ώρες.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές τρισδιάστατων σπιτιών που χρησιμοποιούν μια μορφή μικτού ή καθαρού σκυροδέματος για την κατασκευή, η Azure χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά. Τα υλικά εκτύπωσης της αποτελούνται από το αδιάβροχο πλαστικό πολυμερές που βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων, σύμφωνα με το startup.

«Σε σύγκριση με τις συμβατικές κατασκευές, εμείς παράγουμε ολόκληρο τον δομικό σκελετό, τον εξωτερικό μανδύα, το φράγμα ελέγχου του νερού, το εξωτερικό φινίρισμα, τους διαδρόμους και τη γείωση για τα εσωτερικά τελειώματα, για ένα κλάσμα του χρόνου και του κόστους», τόνισε ο Μαγκουάιρ.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για μειώσεις τιμών σε περιορισμένους κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου. Ωστόσο, σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, κυρίως εποχικής κατανάλωσης,...

ΔΙΕΘΝΗ

Αεροσκάφος τύπου C919, που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Κίνα, απογειώθηκε για την παρθενική εμπορική πτήση του, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το επιβατικό αεροπλάνο μέσων...

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας, όταν ένας 55χρονος Γερμανός υπήκοος έπεσε από τον 1ο όροφο του αστυνομικού τμήματος Ομόνοιας με αποτέλεσμα να...

ΔΙΕΘΝΗ

Όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα η Corriere della Sera, απεβίωσε σήμερα το πρωί στο Μιλάνο ένας άνδρας «που είχε μολυνθεί από διάφορα πολυανθεκτικά...