Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Η μακρά Covid-19 μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας», προειδοποιούν ορισμένοι ερευνητές

Τα άτομα με μακρά Covid-19 ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα που διαρκούν για εβδομάδες ή και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με τον κορονοϊό. Ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών σχετικά με τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid-19 διίστανται και η έλλειψη ειδικού διαγνωστικού τεστ ή φαρμάκου για την αντιμετώπισή της, δυσκολεύει την έρευνα σχετικά με τη φύση και την έκταση της μακράς Covid-19.

Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι 7,7 έως 23 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει με μακρά Covid-19, με ορισμένους ερευνητές να προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι η επόμενη κρίση δημόσιας υγείας. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τζο Μπαίντεν δήλωσε ότι η μακρά Covid-19 αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έδωσε εντολή να διεξαχθούν δυο εκθέσεις σχετικά με την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία της νόσου. Συνολικά, 14 κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμοί συνεργάστηκαν για την κατάρτιση των δύο εκθέσεων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (3/8).

Όπως αναφέρει το CNN, μια από τις προτάσεις, περιλαμβάνει τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας που θα υπόκειται στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS). Οι συγγραφείς τονίζουν επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ομοσπονδιακές επενδύσεις και ζητούν από τον ιδιωτικό τομέα να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της μακράς Covid-19.

Υψηλότερος κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά

Από την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Αλλά δεν είναι σαφές πόσα από αυτά πάσχουν από μακρά Covid.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, εκτιμά ότι η μακρά Covid-19 προσβάλλει λιγότερα παιδιά από ό,τι ενήλικες. Συγκεκριμένα, κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι προσβάλλει το 5% έως το 10% των παιδιών που νόσησαν με Covid-19. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 26%.

Τα παιδιά έχουν συνήθως κάποια από τα ίδια συμπτώματα της μακράς Covid-19 με τους ενήλικες – συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των αλλαγών στη γεύση και την όσφρηση, της εγκεφαλικής ομίχλης, του άγχους, της κατάθλιψης, της κόπωσης και των διαταραχών του ύπνου.

Μια νέα έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα παιδιά με μακρά Covid-19 έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά και το πάγκρεας, σε σχέση με τα παιδιά που δεν νόσησαν από τον ιό.

Οι ερευνητές του CDC χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βάση δεδομένων και μελέτησαν 15 περιπτώσεις μακράς Covid-19 μεταξύ 781.419 παιδιών και εφήβων που είχαν νοσήσει από Covid-19. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μακρά Covid-19 είχαν υψηλότερα ποσοστά οξείας πνευμονικής εμβολής ή απόφραξης των αεραγωγών του πνεύμονα που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική δύσπνοια, άγχος, πόνο στο στήθος και ζαλάδα.

Είχαν επίσης υψηλότερο ποσοστό δυνητικά σοβαρών καρδιακών παθήσεων όπως μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυός που μπορεί να προκαλέσει γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση και πόνους στο σώμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης υψηλότερο ποσοστό καρδιομυοπάθειας, μιας κατάστασης που δυσκολεύει τον καρδιακό μυ να παρέχει αίμα στο σώμα και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Τα παιδιά με μακρά Covid-19 είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια και να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1. Όλες αυτές οι παθήσεις είναι σπάνιες ή ασυνήθιστες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αναφέρει το CDC.

Η Δρ. Έιμι Έντουαρντς, αναπληρώτρια διευθύντρια στο UH Rainbow Babies and Children’s Hospital στο Κλίβελαντ, δήλωσε ότι έχει εξετάσει παιδιά με πιο σοβαρά συμπτώματα όπως μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, καθώς και προβλήματα στην πήξη του αίματος.

Πιστεύει επίσης πως οι ερευνητές θα πρέπει να διαχωρίζουν τη μακρά Covid-19 από  το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISC), μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από νόσηση από Covid-19 και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα που έχουν την ίδια χρονική διάρκεια.

Οι ερευνητές του CDC ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα ενθαρρύνει τους φροντιστές να εμβολιάζουν τα παιδιά και να παρακολουθούν τα σοβαρά συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που νοσούν από Covid-19.

«Οι στρατηγικές πρόληψης της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων, είναι κρίσιμες για την πρόληψη της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της επακόλουθης ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων μετά την νόσηση», αναφέρει η μελέτη.

Το 12,7% των λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε μακρά Covid-19

Μια άλλη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στους 8 ενήλικες ασθενείς με Covid-19, εμφάνισε στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», διαπίστωσε ότι το 12,7% των ατόμων με Covid-19 είχαν νέα ή σοβαρά συμπτώματα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έχουν προτείνει άλλες έρευνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.231 άτομα με Covid-19 και 8.462 που δεν είχαν νοσήσει από τον ιό. Έλεγξαν τους συμμετέχοντες 24 φορές μεταξύ Μαρτίου 2020 και Αυγούστου 2021 και συνέκριναν τις δύο ομάδες. Διαπίστωσαν ότι η κόπωση και η δύσπνοια ήταν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, ενώ πολλοί άνθρωποι ανέφεραν και πόνο στο στήθος.

Στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι έγινε στην Ολλανδία και δεν περιλαμβάνει έναν ευρύτερο και ποικιλόμορφο πληθυσμό. Επίσης, η έρευνα διεξήχθη πριν από την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, οπότε δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια σε άτομα που μολύνθηκαν με μεταγενέστερα στελέχη. Τέλος, τα περισσότερα από τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από τη διάθεση των εμβολίων.

ΠΗΓΗ: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια δημόσια καλλιτεχνική εγκατάσταση στη Νέα Υόρκη, προσκαλεί τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερη παρέα με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota απέδειξε -για άλλη μια φορά- πως δεν θεωρείται τυχαία ως μια εκ των κορυφαίων στον κόσμο, όταν το 2016 παρουσίασε την πρώτη...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο 65χρονος αεροδυναμιστής, ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής της ιστορίας της F1, ολοκλήρωσε το σχεδιασμό της RB17 σε συνεργασία με τον τομέα Advanced Technologies της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το ID.3 GTX αποτελεί την πιο δυναμική έκδοση του μοντέλου της Volkswagen το οποίο φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα που έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα και...