Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Είμαστε κοντά στην παραγωγή χαπιού που θα έχει όλα τα οφέλη της άσκησης;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι μια ουσία που απελευθερώνεται κατά τη σωματική άσκηση, μειώνει την κατανάλωση φαγητού και την παχυσαρκία σε ποντίκια. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί μια μέρα να οδηγήσει σε φαρμακευτικές θεραπείες που θα μιμούνται τα οφέλη της άσκησης.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και εκείνοι από το Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, εξέτασαν τις ουσίες που κυκλοφορούσαν στο αίμα των ποντικιών έπειτα από έντονο τρέξιμο στον τροχό. Το μόριο που ξεχώρισε, ήταν ένα τροποποιημένο αμινοξύ που ονομάζεται Lac-Phe.

«Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ρυθμίζει την όρεξη και βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ, ειδικά σε άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιονγκ Σου, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής παιδιατρικής διατροφής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Μπέιλορ.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση προκαλεί αυτά τα οφέλη, τότε είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Το μόριο Lac-Phe, λένε οι επιστήμονες, συντίθεται από το γαλακτικό οξύ και το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν χορήγησαν υψηλές δόσεις Lac-Phe σε ποντίκια με παχυσαρκία, η πρόσληψη τροφής μειώθηκε κατά περίπου 50% -σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου -για ένα χρονικό διάστημα 12 ωρών, χωρίς να επηρεαστεί η κινητικότητα ή η δαπάνη ενέργειας.

Όταν η Lac-Phe χορηγήθηκε στα ποντίκια για 10 ημέρες, το μόριο μείωσε την κατανάλωση τροφής και το σωματικό λίπος, ενώ βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη. Η μελέτη εντόπισε επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται CNDP2 και εμπλέκεται στην παραγωγή του Lac-Phe. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που στερούνταν αυτό το ένζυμο δεν έχασαν τόσο βάρος σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα άσκησης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης αυξημένη συγκέντρωση του Lac-Phe σε ανθρώπους και άλογα κούρσας. Σύμφωνα με τη μελέτη, το σπριντ προκάλεσε την πιο δραματική αύξηση του Lac-Phe στο αίμα, ενώ η άσκηση με αντιστάσεις και η άσκηση αντοχής βρέθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το Lac-Phe είναι ένα αρχαίο και διατηρημένο σύστημα που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα σε πολλά είδη ζώων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζόναθαν Λονγκ, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για το πώς το Lac-Phe επιδρά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

«Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή οι αδύναμοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά, μπορεί μια μέρα να επωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων ή άλλων ασθενειών», εξήγησε ο Λονγκ.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».

ΠΗΓΗ: The Independent

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...