Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Ο Αμαζόνιος μετατρέπεται σε σαβάνα – 2,5 γιγατόνοι CO2 από την καταστροφή δασών το 2021

Απέραντες εκτάσεις τροπικών δασών έχουν καεί ή κοπεί το 2021 για να αντικατασταθούν από καλλιέργειες, ειδικά στη Βραζιλία, προειδοποίησαν πρόσφατα οι επιστήμονες, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή περιπλέκει τη διατήρηση των δασικών περιοχών, αναφέρει το AFP.

Περίπου 111 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καταστράφηκαν στις τροπικές περιοχές πέρυσι, εκ των οποίων τα 3,75 εκατομμύρια εκτάρια πρωτογενούς δάσους, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Δασών (GFW) από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων WRI) από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

“Είναι περίπου ίσο με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό. Και αυτό συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο”, είπε ο Rod Taylor, ο οποίος διευθύνει το δασικό πρόγραμμα του WRI, συζητώντας τα πρωτογενή δάση.

Η καταστροφή αυτών των παρθένων δασών απελευθέρωσε 2,5 γιγατόνους CO2 στην ατμόσφαιρα το 2021, το ισοδύναμο των ετήσιων εκπομπών της Ινδίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων.

Πάνω από το 40% της πρωτογενούς δασικής έκτασης που καταστράφηκε πέρυσι ήταν στη Βραζιλία, με περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτάρια εκκαθαρισμένων, ακολουθούμενη από τη Ρ. Δ. Κονγκό, με 500.000 εκτάρια που καταστράφηκαν. Η Βολιβία, η οποία κατέχει την τρίτη θέση με σχεδόν 300.000 εκτάρια, έχει βιώσει το υψηλότερο επίπεδο αποψίλωσης των δασών από το 2001, όταν άρχισε να παρακολουθεί τις αποψιλωμένες περιοχές.

Πέρα από τις τροπικές περιοχές, η έκθεση δείχνει ότι τα βόρεια δάση (στο βόρειο ημισφαίριο) έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες επιφανειακές απώλειες εδώ και δύο δεκαετίες. Μόνο στη Ρωσία, την τελευταία σεζόν των πυρκαγιών, έχουν χαθεί 6,5 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, ρεκόρ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα πιθανό «φαινόμενο χιονοστιβάδας», στο οποίο όλο και συχνότερες πυρκαγιές οδηγούν στην απελευθέρωση περισσότερου CO2 στην ατμόσφαιρα, τροφοδοτώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα στοιχεία προέκυψαν όταν 141 πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν στο COP26 στη Γλασκώβη στα τέλη του περασμένου έτους να «σταματήσουν και να αντιστρέψουν την καταστροφή των δασών έως το 2030». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτούνται κάθε χρόνο δραστικές μειώσεις στις αποψιλωμένες εκτάσεις πρωτογενών δασών μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

«Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση των δασών που έχουμε ακόμα», δήλωσε η Φράνσις Σέιμουρ του WRI, προσθέτοντας ότι αυτό καταδεικνύει την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου μπορεί να είναι πιο κοντά σε ένα σημείο καμπής από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό το δάσος θα μπορούσε να μετατραπεί σε σαβάνα, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα.

Η Βραζιλία, που φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο των πρωταρχικών τροπικών δασών στον κόσμο, έχει δει μια επιτάχυνση στην αποψίλωση των δασών τα τελευταία χρόνια.

Η αποψίλωση των δασών, η οποία δεν προκαλείται από πυρκαγιές και συνδέεται συχνά με την επέκταση της γεωργικής γης, σύμφωνα με το WRI, έχει αυξηθεί κατά 9% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 25% σε ορισμένες περιοχές του δυτικού βραζιλιάνικου Αμαζονίου.

“Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτές οι απώλειες είναι μια καταστροφή για το κλίμα. Είναι επίσης μια καταστροφή για τη βιοποικιλότητα. Είναι μια καταστροφή για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και για τις τοπικές κοινότητες”, δήλωσε η Frances Seymour.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...