Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ασύρματο ίντερνετ με δίκτυο από τους στύλους φωτισμού

Καθώς το ασύρματο ίντερνετ εξαπλώνεται όλο και πιο γρήγορα στις πόλεις, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα πολύ διαδεδομένο μέσο που βρίσκεται σε αφθονία στα αστικά κέντρα.  Θα μπορούσαμε να λάβουμε σήμα Wi-Fi από στύλους φωτισμού δρόμων.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα δίκτυα λειτουργούν σωστά, ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST) ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα νέο μοντέλο που θα βοηθήσει τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να αναλύσουν πόσο ψηλά πρέπει να τοποθετούν συσκευές Wi-Fi στους πόλους φωτός.

Γενικά, η ομάδα του NIST διαπίστωσε ότι το βέλτιστο ύψος εξαρτάται από τη συχνότητα μετάδοσης και τον σχεδιασμό της κεραίας.

Η τοποθέτηση του εξοπλισμού σε ύψη μικρότερα από περίπου 4 μέτρα είναι καλύτερη για τα παραδοσιακά συστήματα σηματοδότησης Wi-Fi με πολυκατευθυντικές κεραίες, ενώ υψηλότερες τοποθεσίες, από 6-9 μέτρα και πάνω, είναι καλύτερες για τα πιο πρόσφατα συστήματα όπως το 5G, το οποίο χρησιμοποιεί υψηλότερες συχνότητες, κύματα χιλιοστών και κεραίες στενής δέσμης.

“Ωστόσο, τα ασύρματα συστήματα επόμενης γενιάς θα λειτουργούν σε συχνότητες κυμάτων χιλιοστού και θα πρέπει να χρησιμοποιούν πολύκατευθυντικές κεραίες με πολύ στενές δέσμες που με αυτή τη διαμόρφωση, ο πομπός και ο δέκτης θα κατευθύνουν τις στενές δέσμες τους για να βρουν την καλύτερη δυνατή σύνδεση, δηλαδή τη διαδρομή διάδοσης που έχει τη μέγιστη ισχύ.

Οι ερευνητές έκαναν ένα βήμα παραπέρα και κατέγραψαν τα δεδομένα μέτρησης στην πανεπιστημιούπολη του NIST για να επικυρώσουν ότι το νέο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τα αποτελέσματα στην Πανεπιστημιούπολη ήταν συγκρίσιμα με αυτά στο κέντρο της πόλης, γεγονός που δείχνει ότι το μοντέλο μπορεί να γενικευτεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα και περιπτώσεις χρήσης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, προχώρησε στην απαγόρευση πραγματοποίησης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που είχε εξαγγελθεί για τις 5 το απόγευμα, στο Κέντρο...