Δύο εμπρηστικές επιθέσεις στη λεωφόρο Αμαλίας και στη λεωφόρο Συγγρού, λίγα λεπτά μετά τη φονική πυρκαγιά στο υποκατάστημα της Marfin επί της Σταδίου και στο παρακείμενο βιβλιοπωλείο «Ιανός», τη μοιραία 5η Μαΐου 2010, αποτελούν – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – κύριο «οδηγό» στις έρευνες για τη διαλεύκανση του τραγικού περιστατικού που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους και μία έγκυο!
Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον έχει συγκεντρώσει κρίσιμο οπτικό υλικό και μαρτυρίες για τις κινήσεις των τεσσάρων τουλάχιστον δραστών του εμπρησμού της Marfin σε δύο επιθέσεις που ακολούθησαν: σε κτίρια του υπουργείου Οικονομικών (Αμαλίας) και της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού), όπου από τύχη δεν υπήρξαν νέα θύματα. Οπως σημειώνουν στελέχη της Κατεχάκη, οι κινήσεις των δραστών αποτέλεσαν μια πορεία «φωτιάς και θανάτου» που τώρα προσδιορίζεται,
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ασφάλεια Αττικής θα ενεργοποιήσει τα επόμενα 24ωρα την έρευνα – ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία – που μπορεί να οδηγήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε ποινικές διώξεις και συλλήψεις για τον εμπρησμό της Marfin. Αστυνομικές πηγές θεωρούσαν πιθανό τα όποια αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας να ανακοινωθούν ανήμερα τη θλιβερή επέτειο, στις 5 Μαΐου.
Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να έχει ήδη συγκεντρώσει σαφέστερα στοιχεία και για την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε από αντιεξουσιαστές (έχουν ήδη «ταυτοποιηθεί» τρία – τέσσερα άτομα) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», απέναντι από τη Marfin, την ίδια χρονική στιγμή που παραδιδόταν τις φλόγες η τράπεζα. Ομως, φαίνεται ότι η εν λόγω έρευνα για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου – όπου δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θάνατοι – θα εξελιχθεί παράλληλα με εκείνη της Marfin και οι κινήσεις για τις δύο επιθέσεις θα είναι συνολικές.
Παράλληλα, από τα νέα στοιχεία προκύπτει ότι η επανεξέταση της υπόθεσης Marfin βασίστηκε σε μαρτυρία και πληροφορίες από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που αποστασιοποιήθηκαν καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες που είχαν καταγράψει οπτικό υλικό.
Επιπλέον στοιχεία αντλήθηκαν και από ψηφιακό αρχείο που είχε παραδοθεί σε υψηλό βαθμο στέλεχος της Κατεχάκη δύο χρόνια μετά το συμβάν, το 2012, από υπηρεσιακούς παράγοντες και το οποίο κατά πληροφορίες περιέχει εκμεταλλεύσιμο υλικό.
Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή, ήταν θέμα χρόνου να υπάρξουν κατηγορίες και συλλήψεις.
Οι πρώτες συλλήψεις αφορούν στην καταδρομική επίθεση στον «Ιανό». Μάλιστα ένας εξ αυτών αναγνωρίζεται να λούζει με καύσιμη ύλη υπάλληλο του βιβλιοπωλείου και στη συνέχεια να επιχειρεί να τον κάψει με μολότοφ. Ο άνθρωπος σώθηκε την τελευταία στιγμή από συνάδελφό του που έσβησε τη φωτιά με πυροσβεστήρα. Είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος θα αντιμετωπίσει κακουργηματική κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Εντεκα χρόνια μετά, το χτύπημα που στιγμάτισε τη μνημονιακή Ελλάδα, με τρεις νεκρούς και 21 τραυματίες, παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια «αγνωστών δραστών».
Οι φυσικοί αυτουργοί δεν εντοπίστηκαν -οι δύο που κατηγορήθηκαν αθωώθηκαν- όλα παραμένουν ίδια, σαν να μην πέρασε μια μέρα και το μόνο που άλλαξε δραματικά είναι οι ζωές των τραυματιών της οδού Σταδίου. Οι περισσότεροι έκλεισαν για πάντα την πόρτα πίσω τους, χωρίς να θέλουν να μιλούν για την τραγωδία και τις συνέπειές της. Αλλαξαν ζωές, άλλαξαν επαγγέλματα, κάποιοι άλλαξαν και τόπο κατοικίας και κανένας τους δεν θέλει να ξανακούσει για την πονεμένη αυτή ιστορία.
Εισαγγελέας και Αστυνομία διερευνούν τρία κακουργήματα: σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών. Οι αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας έχουν ενδείξεις για συμμετοχή μιας ομάδας 23 ατόμων που ξεκίνησε από την Πατησίων με κουκούλες και γάντια, έφτασε στη Σταδίου, έσπασε στα δύο και 7 άτομα με επικεφαλής έναν ψιλόλιγνο άντρα και μια μυστηριώδη γυναίκα χτύπησαν τη Μarfin και οι υπόλοιποι το βιβλιοπωλείο «Ιανός».
Οι αστυνομικοί πλέον χρησιμοποιούν όλα τα μέσα και την τεχνολογία για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Βίντεο έχουν καθοριστεί, φωτογραφίες έχουν αναλυθεί με τη χρήση ειδικών συστημάτων και συγκεκριμένα τηλέφωνα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ανέλαβε προσωπικά την επίβλεψη των ερευνών και έχει θέσει ως στόχο να στείλει στη Δικαιοσύνη τους φονιάδες. Εναν χρόνο πριν, Φεβρουάριο του 2020, ζήτησε από μια ομάδα έμπειρων αξιωματικών να επανεξετάσει τα στοιχεία που είχε τότε στη διάθεσή της η υπηρεσία που ανέλαβε την έρευνα. Διαπιστώθηκε πως υπήρχε υλικό που δεν αξιοποιήθηκε, ενώ το απίστευτο είναι ότι όλα έγιναν μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών, κατεγράφησαν από κάμερες και φωτογράφους και μοιάζει τουλάχιστον παράλογο πως το έγκλημα παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο. Πλέον, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το μυστήριο.
Οι νέες έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό της ομάδας των κουκουλοφόρων που έσπειραν τον θάνατο σε αθώους εργαζομένους κινούνται σε τρία επίπεδα. Σε πρώτη φάση έχουν μαζέψει και αναλύσει όλο το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες όχι μόνο της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και διπλανών καταστημάτων, ακόμα και αυτές της διαχείρισης κυκλοφορίας. Στο παιχνίδι έχουν μπει ενεργά τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν εξοπλισμό και εμπειρία για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω τις έρευνες. Με ειδικά συστήματα που διαθέτουν θα αποκαλυφθούν πρόσωπα και θα ταυτοποιηθούν άτομα. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και ο σούπερ κοριός της Αντιτρομοκρατικής που θα λοκάρει σε συγκεκριμένα τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους υπόπτους. Οι πληροφορίες λένε ότι η «ομάδα των 7» ξεκίνησε από την Πατησίων σπάζοντας και καταστρέφοντας, όμως το γεγονός ότι φόραγαν κουκούλες, κράνη και γάντια δεν επιτρέπει στις Αρχές να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή τους. Σε δεύτερο επίπεδο επανεξετάζονται πληροφορίες και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είδαν όλο το σκηνικό και είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.
Δεκατρία δευτερόλεπτα
Τα βίντεο τόσο από το δρομολόγιο που ακολούθησε η «ομάδα των 7» όσο και από το χτύπημα στο υποκατάστημα έδωσαν στους αναλυτές της Ασφάλειας πλούσια στοιχεία. Η επίθεση μοιάζει συντονισμένη και κράτησε μόλις 13 δευτερόλεπτα. Ηταν 8 λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι. Εκείνη την ώρα μπροστά από την τράπεζα περνά το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ξαφνικά μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων βγαίνει μέσα από την πορεία, πλησιάζει το κτίριο της τράπεζας και οι μολότοφ πέφτουν βροχή. Οι 7 υπάλληλοι, τρομοκρατημένοι, προσπαθούν να πάρουν αναπνοή και να βρουν τη δύναμη να σωθούν, όμως τρεις από αυτούς βρίσκουν τραγικό θάνατο. Το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διέθετε το υποκατάστημα της Marfin (έξι κάμερες) κατέγραψε ό,τι συνέβη στο εσωτερικό στα κρίσιμα λεπτά.
Στις 14.07.50 οι κουκουλοφόροι άρχισαν με βαριοπούλες να σπάνε την τζαμαρία του καταστήματος. Εκείνη την ώρα στο ισόγειο υπήρχαν τρεις υπάλληλοι, ανάμεσά τους και ο άτυχος διευθυντής, οι οποίοι παρακολουθούσαν ανήμποροι το σκηνικό του τρόμου. Οι δράστες τούς βλέπουν. Αντί όμως να σταματήσουν βγάζουν τις μολότοφ που έκρυβαν στα σακίδιά τους, ανάβουν τα στουπιά και τις εκτοξεύουν στο εσωτερικό. Σύμφωνα με το επίσημο υλικό, η πρώτη μολότοφ σκάει στο εσωτερικό της τράπεζας στις 14.08.00.
Συγκλονιστική είναι η καταγραφή του άτυχου υπαλλήλου που βρισκόταν πίσω από το γκισέ και πάγωσε στη θέα της πρώτης λάμψης. Την ίδια στιγμή, μια άλλη υπάλληλος άρπαξε τον πυροσβεστήρα, αλλά μάταια. Οπως δείχνουν οι χρόνοι στην πάνω αριστερή πλευρά των βίντεο της τράπεζας, όλα έγιναν τόσο γρήγορα, που οι κάμερες πρόλαβαν να καταγράψουν μόνο 13 δευτερόλεπτα. Από εκείνο το σημείο και μετά οι πυκνοί καπνοί που έπνιξαν το κτίριο «τύφλωσαν» τα ηλεκτρονικά μάτια που κατέγραφαν ένα μαύρο, θολό τοπίο. Και οι κουκουλοφόροι απέξω να ουρλιάζουν: «Να καείτε!».
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας, η «ομάδα των 7» αποτελούσε τον πυρήνα ενός ευρύτερου σχηματισμού 23 ατόμων που είχε παρεισφρήσει στην πορεία διαμαρτυρίας για το πρώτο μνημόνιο. Στα σακίδιά τους είχαν μολότοφ ειδικής κατασκευής και εκείνη την ημέρα έκαψαν εκτός από τη Marfin και τον «Ιανό», τα γραφεία της Νομαρχίας στη λεωφόρο Συγγρού και μια ΔΟΥ στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια διαλύθηκαν προς διαφορετικά σημεία και εξαφανίστηκαν επιστρέφοντας στα Εξάρχεια. Τρεις υπάλληλοι της τράπεζας κάηκαν ζωντανοί. Ηταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος στο πρώτο της παιδί), η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών.
Πηγή: Protothema.gr