24/07/2021

Σαρηγιάννης: Μέσα στον Ιούλιο ξεκινά το 4ο κύμα – Πόσα κρούσματα περιμένουμε τον Αύγουστο

Των κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το πρωί της Παρασκευής (02/07) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι γύρω στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο, αν δεν το προλάβουμε, μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό.

Παράλληλα, είπε ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα και τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικό χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά είναι ο εμβολιασμός. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι το όποιο ρίσκο συνεπάγεται ένας εμβολιασμός είναι απείρως μικρότερο από την απόφαση κάποιου να μην εμβολιαστεί.