Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ακραία υψηλές θερμοκρασίες: Προβληματίζουν τα ρεκόρ ζέστης των τελευταίων ετών – Γέμισαν κόσμο οι παραλίες

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ σπάνε οι ακραία υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που καταγράφονται στους μετεωρολογικούς σταθμούς, γεμίζοντας πρόωρα τις παραλίες.

Είναι ενδεικτικό το ότι οι παραλίες της Αττικής γέμισαν κόσμο με όσους εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό για να κάνουν την πρώτη τους βουτιά.

«Είναι κάτι που προφανώς μας ανησυχεί γιατί βλέπουμε ότι παγιώνεται πλέον μία αλλαγή. Οι θερμοκρασίες που είχαμε τέλος Μαρτίου, ήταν θερμοκρασίες σχεδόν ρεκόρ για την εποχή ή και ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές. Τα τελευταία χρόνια η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 1,5 βαθμό και αυτή η αύξηση είναι πολλή μεγάλη για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα» σημειώνει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος.

«Ο φετινός Μάρτιος ήταν ένας πολύ ζεστός Μάρτης από τους πιο ζεστούς των τελευταίων 20 ετών ειδικά για την Αθήνα ήταν ο πιο ζεστός από το 1970» επισήμανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

2023: Το θερμότερο έτος

Από την έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για το κλίμα, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ με σαφή διαφορά.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το διάστημα από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο του 2024 ήταν το θερμότερο για τη χώρα μας από το 1960.

Η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα 2023/24 ήταν 2,3oC υψηλότερη από την κανονική τιμή δηλαδή τον μέσο όρο των θερμοκρασιών χειμώνα, την περίοδο 1981-2010 και 0,2oC υψηλότερη από τον μέχρι πρότινος θερμότερο χειμώνα του 2020/21.

: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν εντυπωσιακός με 24 πόντους, ενώ είχε βοήθειες από τους Κένι Ουίλιαμς (18π.) και Νέιτ Ρένφρο (12π.). όμως δεν έφταναν για...