Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σχολικός Εκφοβισμός: Ένας καθημερινός εφιάλτης για πολλά παιδιά – Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι δήμοι

Ο Φίλιππος, ένας μαθητής της πρώτης γυμνασίου σε ένα σχολείο των βορείων προαστίων, βιώνει έναν εφιάλτη που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Σχεδόν καθημερινά, δέχεται σωματική και λεκτική βία από συμμαθητές του. Του πετάνε το παγούρι, του αδειάζουν την τσάντα, τον βρίζουν, τον κλωτσάνε. Αυτή η καθημερινότητα τρομάζει και αγχώνει όχι μόνο τον ίδιο τον Φίλιππο αλλά και τους γονείς του, που δεν ξέρουν πώς να τον προστατεύσουν.

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή bullying, είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο σχολείο ή περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, η εξάπλωσή του έχει γίνει ανησυχητικά εμφανής. Όχι μόνο περιορίζεται στη σωματική βία, αλλά περιλαμβάνει επίσης ομαδική βία, οπαδικές επιθέσεις και άλλες μορφές εκφοβισμού.

Η παιδίατρος αναπτυξιακής και εφηβικής υγείας, Ελένη Παναγούλη, επισημαίνει τη σύνδεση του εκφοβισμού με τον σύγχρονο πολιτισμό της βίας, όπως αυτός προβάλλεται σε βιντεοπαιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, πολλά από τα παιδιά που εμπλέκονται σε αυτήν τη συμπεριφορά είναι ίδια θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι δήμοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο με διάφορους τρόπους. Στον δήμο Χολαργού, για παράδειγμα, λειτουργούν τα τοπικά συμβούλια παραβατικότητας από το 1995. Ο δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, εξηγεί ότι αυτά τα συμβούλια λειτουργούν ως πρώτοι αποδέκτες για τέτοια φαινόμενα, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε άλλους δήμους, όπως στο Χαλάνδρι, οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν οργανώσει το θεσμό του ανοιχτού πανεπιστημίου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών στη διαχείριση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας.

Ωστόσο, η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι απλή. Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των γονέων σε προγράμματα διαχείρισης συγκρούσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η δικηγόρος και ειδική διαμεσολαβήτρια ενδοσχολικής βίας, Νάνα Παπαδογεωργακή, υποστηρίζει ότι πολλά από τα παιδιά που ασκούν βία επιδιώκουν να ξεχωρίσουν στο σχολείο επειδή δεν λαμβάνουν αναγνώριση από τις οικογένειές τους.

Το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει επίσης να αυστηροποιήσει το πλαίσιο συνέπειων για τους μαθητές που ασκούν βία ή έχουν παραβατική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο.

Σύντομα, αναμένεται να λειτουργήσει και μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά εκφοβισμού στο σχολείο.

Το ρεπορτάζ είναι της Μαρίας Μαγκλάρα για την εκπομπή «Τα εν δήμω»

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας του οχήματός τους έχουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες οχημάτων, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, πληρώνοντας τα αναλογικά...

LIFESTYLE

H Tέτα Καμπουρέλη μίλησε για την εμφάνισή της, τις προτάσεις που δέχεται στην τηλεόραση, αλλά και το θέατρο. Μιλώντας στην εκπομπή «Breakfast@Star» κι αρχικά,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα και το Μάτι εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Απαντώνας στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ...