Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Θα άντεχε έναν Daniel η Αττική; Τρεις ειδικοί απαντούν

Συνεχίζεται ο έλεγχος σε υποδομές και κτίρια στις πληγείσες περιοχές από μηχανικούς του ΤΕΕ, εθελοντές και μηχανικούς των κρατικών υπηρεσιών είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Βασίλης Μπαρδάκης.

Τα μεγέθη του Ντάνιελ δεν υπήρχαν σε κανένα σενάριο, είναι απίθανα, είναι πολύ μεγάλα και τα ύψη πλημμύρας και τα αντίστοιχα ύψη βροχής δεν θα μπορούσαν να έχουν μπει σε κάποιο σχεδιασμό.

Οι κολώνες των γεφυρών που κατέρρευσαν δεν είχαν πολύ βαθιά θεμελίωση. Τώρα στις καινούριες γέφυρες μπορεί να έχουμε πασσάλους και να κατεβαίνουμε στο έδαφος και ακόμα και 30 μέτρα.

Τα έργα αποκατάστασης σήμερα φαίνεται ότι τρέχουν πιο γρήγορα, οπότε κάποια πρώτα έργα για τις βασικές υποδομές θα μπορούσαν μέσα σε κάποιους μήνες, σε ένα χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί. Μέχρι τότε θα πρέπει να μιλάμε για προσωρινές λύσεις, είπε.

Είμαστε απροετοίμαστοι σε ακραία γεγονότα που μπορεί να συμβούν μια φορά στα 100 έτη, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρώτρια καθηγήτρια Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ουρανία Τζωράκη.

Στην Αττική, μετά τη Μάνδρα, η οποία δυστυχώς είναι ένα πάρα πολύ άσχημο γεγονός που προκάλεσε τεράστιες ζημιές και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες, έχουν γίνει μελέτες, έχουν διευθετηθεί έργα, έχει εντοπιστεί ότι εξακολουθεί το πρόβλημα να υπάρχει γύρω από τις ευρύτερες περιοχές της Μάνδρας και της Ελευσίνας. Εξακολουθούν οι περιοχές αυτές να βρίσκονται σε μεγάλη επικινδυνότητα.

Τα έργα, οι μελέτες και οι διευθετήσεις επικεντρώνονται σε δύο σημεία, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Ελευσίνας, αλλά και στον Κηφισό ποταμό.

Ο Κηφισός είναι ένα από τα πιο μελετημένα ποτάμια στο λεκανοπέδιο Αττικής, γιατί είναι το μεγαλύτερο και παροχετεύει σχεδόν το 70% της απορροής του λεκανοπεδίου. Έχουν ξεκινήσει τα έργα διευθέτησης του από το 1890. Φανταστείτε λοιπόν ότι 133 χρόνια προσπαθούμε και δουλεύουμε σε συνέργεια με τη φύση για να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά γεγονότα σε αυτό το ποτάμι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κηφισού σήμερα είναι το κομμάτι το ανοιχτό από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι μέχρι τον Κόκκινο Μύλο και την Αττική Οδό, είπε στην ΕΡΤ ο πολιτικός μηχανικός μελετητής υδραυλικών έργων Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Είναι η παλιά η ανοικτή τραπεζοειδής διατομή που  κατασκευάστηκε το 1960 σαν αρχική διευθέτηση προκειμένου να γίνει η εθνική οδός.

Σήμερα η παροχέτευση που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι πολύ μικρότερη από μια μεγάλη βροχόπτωση πεντηκονταετίας.

Έτσι καταλήξαμε στο να αξιοποιήσουμε μια πρόταση που είχε γίνει κατά τον σχεδιασμό της Αττικής Οδού να μην καθαιρεθεί ένα παλιό τεχνικό έργο που υπήρχε στα πλαίσια της Τάφρου Ελευσίνας, ένας δίδυμος ωοειδής οχετός, και να γίνει γέφυρα, να παραμείνει και να επεκταθεί. Να γίνουν κάποια συμπληρωματικά έργα και να προβλεφθεί και ένας υπερχειλιστής, έτσι ώστε να μπορέσει να συγκρατηθεί ένα όγκος νερού.

Σχετικά με πολλούς δήμους της Αττικής όπως πχ το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τα έργα αποχέτευσης ομβρίων τα οποία εξυπηρετούν τοπικές περιοχές όπως το Περιστέρι, όπου είναι αρκετά ελλειμματικό το δίκτυο ομβρίων στην περιοχή, χρειάζονται να γίνουν έργα για να ανακουφίσουν την περιοχή αυτή καθεαυτή. Τα έργα απορροής ομβρίων αποχέτευσης ομβρίων είναι αντιπλημμυρικά, γιατί η λογική αν θέλετε, όπως είναι η δεξαμενή ανάσχεσης που συζητάμε, είναι να γίνονται μικρές πλημμύρες, οι τοπικές να μην δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, να μην μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά για μερικούς πόντους νερό σε κάποια σημεία.

Τα τοπικά δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων σχεδιάζονται για βροχοπτώσεις πενταετίας, οι συλλέκτες ομβρίων για δεκαετία και τα ποτάμια πια πάμε σε ρέματα για πεντηκονταετία.

Εάν είχαμε ένα φαινόμενο σαν τον Ντανιέλ στην Αττική, θα είχαμε ροή νερού όχι στάσιμα νερά όπως στη Θεσσαλία, θα είχαμε κάποια τοπικά προβλήματα.

Το καλύτερο που μπορούμε να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή είναι να επενδύσουμε σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στην εκπαίδευση των πολιτών και των σχολείων και μέσω των ομάδων.

Να ξέρουμε ακριβώς τι θα πρέπει να γίνει. Δηλαδή να ξέρει ο διευθυντής ενός σχολείου τι θα κάνει σε περίπτωση που θα έχει μια τέτοια πλημμύρα, πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση και τους μαθητές του.
Όλοι και όλες οι ομάδες θα πρέπει να δουλέψουν σε αυτό. Είναι λιγότερο χρονοβόρο και τουλάχιστον εμάς είναι κάπως πιο άμεσο και καλά. Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ανεπτυγμένα με τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες και λογισμικά που να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν μια πιο αξιόπιστη προειδοποίηση.

Η πλημμύρα προκύπτει από βροχόπτωση. Υπάρχει πρόβλεψη γιαυτο, δεν είναι σεισμός που θα μας έρθει ξαφνικά. Επομένως υπάρχει χρονικό διάστημα και τώρα υπήρχαν οι προβλέψεις. Δεν ήταν δεδομένο το μέγεθος του, αλλά ότι ξέραμε ότι θα ήταν ακραίο φαινόμενο. Αυτό που χρειάζεται είναι σχεδιασμός ενεργειών για τις οποίες οποίες υπάρχει το χρονικό διάστημα. Δεν μας έρχεται ξαφνικά η πλημμύρα. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...