Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Τσικρικά για εμβολιασμό έναντι covid: Nα είμαστε πολύ ειλικρινείς και προσεκτικοί ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος (audio)

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον covid είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε ό,τι αφορά στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε η Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Μάτα Τσικρικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τον εμβολιασμό έναντι του ιού.

«Αυτό βλέπουμε και εμείς στην καθημερινή κλινική πράξη. Άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και άτομα μεγάλης ηλικίας είναι αυτοί που παρουσιάζουν και τη σοβαρότερη κλινική εικόνα» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν φαίνεται η νόσος στη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή της να δημιουργεί τουλάχιστον προς ώρας σοβαρότερα προβλήματα, καθώς βοηθάει και ο καλός καιρός.

«Ξέραμε ότι με τον τουρισμό, με την ανταλλαγή του πληθυσμού, με την δυνατότητα του να μεταφέρονται και άλλοι άνθρωποι αλλά και εμείς σε άλλες χώρες, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα έρθουν καινούργιες παραλλαγές. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο πλέον, το γνωρίζουμε, άρα και τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά και κατά την προσωπική μου άποψη τα πραγματικά ποσοστά νόσησης αυτή τη στιγμή είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι καταγράφεται» σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε πως δεν γίνονται έλεγχοι στον ίδιο βαθμό όπως παλαιότερα. «Και μάλιστα πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές στη χώρα στις οποίες δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ. Δεν μπορεί κάποιος δηλαδή ακόμα και να έχει συμπτώματα να βρει κάποιο διαγνωστικό τεστ» είπε χαρακτηριστικά.

«Επίσης υπάρχει και το άλλο το πρόβλημα ότι ακόμα και κάποιος αν έχει κορονοϊό, δυσκολεύεται, ειδικά είναι τουρίστας, να μείνει σε καραντίνα. Άρα η έννοια της καραντίνας όπως τη γνωρίζαμε, η έννοια των σκληρών υγειονομικών μέτρων και της διαχείρισης του κορονοϊού όπως την γνωρίζαμε, έχουν περάσει και παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και τα σχολεία θα ανοίξουν και εμείς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας και θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό, όπως ακριβώς και με τις υπόλοιπες αναπνευστικές νόσους, οι οποίες και αυτές προκαλούν υψηλή θνητότητα και θνησιμότητα» επισήμανε η κ. Τσικρικά.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι υγειονομικά, επιστημονικά, τόνισε ακόμα η κ. Τσικρικά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γρίπη, που απασχολεί ετησίως την ιατρική επιστημονική κοινότητα, το επικαιροποιημένο εμβόλιο που βγαίνει να περιέχει τα νεότερα υποστελέχη.

«Έτσι ακριβώς και με τον κορονοϊό θα υπάρχει πάντα μία επικρατούσα παραλλαγή σε σχέση με τις υπόλοιπες και εκεί λοιπόν οι επιστήμονες και με βάση την πολύ μεγάλη εμπειρία που είχε αποκτηθεί, γιατί πραγματικά έγιναν επιστημονικά άλματα αυτά τα τρία χρόνια, θα μπορέσουμε κάθε φορά να βλέπουμε αυτό, ποιος θα έχει το μεγαλύτερο όφελος» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, συνέστησε τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν ενεργά κλινικά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, κακουχία, παρουσιάζει βήχα, απόχρεμψη, διάρροιες, έντονο πονοκέφαλο, ερεθισμό στα μάτια, επιπεφυκίτιδα, καταρροή, να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό, να προφυλαχθούν οι ίδιοι και κυρίως να προφυλάξουν τα δικά τους αγαπημένα άτομα, με τη χρήση προστατευτικής μάσκας και με μία ολιγοήμερη απομόνωση.

Είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα ως προς αν θα πρέπει να εμβολιαστούν και άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, σημείωσε η κ. Τσικρικά, η οποία πάντως επισήμανε πως  από την αλληλεπίδραση που έχει με τον κόσμο, φαίνεται να μην είναι τόσο εύκολο πια να πειστεί ο κόσμος για τον εμβολιασμό.

«Έχουμε δυνατότητες πολύ μεγάλης εξέλιξης στα θέματα των εμβολιασμών. Πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς, πολύ προσεκτικοί, να δούμε ποιες είναι αυτές οι ομάδες πληθυσμού που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος, γιατί πρέπει να κάνουμε και μια οικονομία και μια ορθή διαχείριση όλων των υλικών και της δημόσιας υγείας» επισήμανε καταλήγοντας η κ. Τσικρικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την έναρξη της αναμέτρησης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, προειδοποιώντας μόλις στο τρίτο λεπτό με...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι αρχηγοί θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να μιλήσουν με τον διαιτητή και να συζητήσουν μια απόφαση κατά τη διάρκεια των αγώνων...