Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Κάρυστο και Κέρκυρα – Εμπρησμό «βλέπουν» οι κάτοικοι της Αχαΐας πίσω από τις πυρκαγιές

Εκτός από το τρομακτικό μέτωπο της Ρόδου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με πύρινα μέτωπα και στην υπόλοιπη χώρα. Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνεται στην Κάρυστο, με το 112 να ηχεί το μεσημέρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από οικισμούς και τις φλόγες να γλύφουν τις αυλές σπιτιών.

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη στην Αχαΐα, ενώ μάχη με τα «καντηλάκια» δίνεται στην Κέρκυρα.

Κάρυστος

Στις 3.30 το απόγευμα, το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Άγιοι να φύγουν και να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς Κάρυστο.

Η φωτιά που είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων,είχε αναζωπυρωθεί. Κάηκαν στάνες και ακούστηκαν εκρήξεις σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση.

Νωρίτερα είχε χρειαστεί να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατανιστό και Παλαιοχώρι.

Λόγω των ισχυρών ανέμων οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο το οποίο κατευθύνθηκε προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γυαλό.

Άοκνες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων όλη τη νύχτα, που ανεφοδιάζονταν και συνέχιζαν να επιχειρούν στα μέτωπα.

Τα μέτωπα αυτή την ώρα εξακολουθούν να είναι μεγάλα στο σημείο, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν ακόμα. Η κατάσταση για άλλη μια νύχτα, εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Κέρκυρα

Μεγάλη μάχη έδωσαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σε Παντοκράτορα και Βιγλατούρι, όπου το μέτωπο παρέμενε σε εξέλιξη μέχρι νωρίς το απόγευμα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν κάτω από το μοναστήρι του Παντοκράτορα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση 17 περιοχών. Στις Σινιές, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές εξοχικών κατοικιών. Τα τρία μέτωπα μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν μπήκαν σε κάποιο οικισμό.

Περίπου 2.500 άνθρωποι κυρίως τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν και όταν κρίθηκε ασφαλές επέστρεψαν στα τουριστικά καλύμματα

Αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας, πραγματοποιούν πυροσβέστες και εθελοντές, με τους ανέμους ωστόσοακόμα να προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Αχαΐα

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης πάλεψαν όλη τη νύχτα με τα πύρινα μέτωπα στην Αχαΐα. Μεγάλο και ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν στον οικισμό Τράπεζα. Οι κάτοικοι έβλεπαν τη φωτιά να κατευθύνονται πάνω τους, αλλά δεν εγκατέλειψαν στιγμή τα σπίτια τους.

Με τη φωτιά να ξεσπά σε τρία σημεία ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Αχαΐας «βλέπουν» εμπρησμό πίσω από τις φωτιές.

Από τον Ελαιώνα, μέχρι το Διακοπτό και την Τράπεζα, το μέτωπο έκαιγε ανεξέλεγκτο, ενώ στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Αχαΐας είναι βελτιωμένη πλέον, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό το φόβο ισχυρής αναζωπύρωσης.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα ειρήνης και αγάπης έστειλε με το Πασχάλιο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενδοοικογενειακή βία και τους πολέμους. Ο Αρχιεπίσκοπος...