Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο Εθνικό Πένθος για τα θύματα του ναυαγίου

Τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας κήρυξε ο Πρωθυπουργός, «με τη σκέψη» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Διαστάσεις ασύλληπτης τραγωδίας λαμβάνει το ναυάγιο αλιευτικού που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία. Το ναυάγιο έγινε ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, και ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι τραγικός, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 79 ενώ έχουν περισυλλεγεί 104. Ωστόσο, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 700 επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος. Οι διασωθέντες είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι γυναίκες και παιδιά είχαν μπει στα αμπάρια του σκάφους για να προφυλαχθούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε ώρες, με το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Στη στεριά οι στιγμές ήταν δραματικές

Διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφέρουν με φορεία μετανάστες που πάλεψαν με τα κύματα και βγήκαν τραυματισμένοι από τη θάλασσα.

«Είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση για μεγάλο αριθμό ναυαγών από τις πιο δύσκολες σε αριθμό ναυαγών που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία» τόνισε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.

«Είναι η πρώτη φορά που διαχειριζόμαστε ένα τέτοιο συμβάν είμαστε όμως κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μπορέσομε να ανταπεξέλθουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Γιατροί και νοσηλευτές, με τη βοήθεια όλων των συναρμόδιων φορέων, έστησαν κινητά κέντρο βοήθειας και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες. Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε συναγερμό και υποδέχτηκαν δεκάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη από περίθαλψη.

Γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια

Οι δεκάδες νεκροί που πνίγηκαν δίπλα τους ήταν συγγενείς και φίλοι τους. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν μπάνιο, ενώ δεκάδες γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια του σκάφους και αγνοούνται. Οι δουλέμποροι τους παραπλάνησαν λέγοντας ότι ο καιρός είναι καλός και ότι το ταξίδι θα είναι εύκολο.

  • Αφετηρία Λιμάνι Τομπρούκ στις ακτές της Λιβύης
  • Ναυαγεί ανοιχτά της Πύλου 47 ν.μ νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα
  • Προορισμός ήταν οι ιταλικές ακτές.

Το αλιευτικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι του Τομπρούκ στις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το ναυάγιο έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η μηχανή σταμάτησε να λειτουργεί λόγω μηχανικού προβλήματος, επικράτησε πανικός στους εκατοντάδες μετανάστες, μέχρι που τελικά το σκάφος αναποδογύρισε και οι άνθρωποι βρέθηκαν στο νερό.

«Ενημερωθήκαμε το πρωί για το θλιβερό αυτό ναυάγιο και είμαστε σε ετοιμότητα, έχουμε εδώ το στόλο μας, συνδράμει ο τομέας Καλαμάτας», είπε ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής 10ης Περιφέρειας Ελλάδας.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος C-130 και δύο ελικόπτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και την απόφαση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μεγάλη ήττα της παράταξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και ο κίνδυνος...