Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Νέα πρόσωπα στο κάδρο – Αναβαθμίζεται η έρευνα, φουντώνει η αντιπαράθεση

Νέα δεδομένα και πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών μετά την προφυλάκιση του σταθμάρχη για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ τη συνδρομή των Βρυξελλών στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία, με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες να καταφθάνουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα.

Παράλληλα, έχοντας ήδη επισημάνει ότι η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα το δυστύχημα των Τεμπών και θα αποδώσει ευθύνες, ο πρωθυπουργός, με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ζητεί την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. Παράλληλα, σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, τον παρακαλεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήδη μελετά την επιστολή του πρωθυπουργού, ενώ θεωρείται θέμα χρόνου το αίτημα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και τον ορισμό εφέτη ανακριτή για να αναζητηθούν ευθύνες προς κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΣΕ για καθυστερήσεις στα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και για την τοποθέτηση του σταθμάρχη στη θέση αυτή. Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο είτε να ανασυρθεί αρχειοθετημένη δικογραφία για οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ από την οικονομική εισαγγελία είτε να ξεκινήσει νέα αυτοτελής έρευνα.

Σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε εξέλιξη υπό τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στα νοσοκομεία της περιοχής αλλά και στον τόπο του αδιανόητου δυστυχηματος. Την ίδια ώρα στη Λάρισα βρίσκεται με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης Διαφάνειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης.

Στον ανακριτή κι άλλα πρόσωπα

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν οι βάρδιες του προσωπικού το μοιραίο βράδυ της σιδηροδρομικής τραγωδίας ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλα πρόσωπα.

Ήδη κλήθηκε να καταθέσει ένας σταθμάρχης, συνάδελφος του κατηγορουμένου, που φαίνεται διατεθειμένος να καταθέσει το χαρτί των βαρδιών από το επίμαχο βράδυ. Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ το χαρτί αναφέρει ότι από τις 11:00 το βράδυ υπήρχε ένας και μόνος σταθμάρχης κι όχι παραπάνω. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες στην απογευματινή βάρδια υπήρχαν δύο σταθμάρχες, ένας βασικός σταθμάρχης κι ένας βοηθητικός. Δυο σταθμάρχες ήταν και στην πρωινή βάρδια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ερευνάται ακόμα καταγγελία ότι ο απογευματινός σταθμάρχης έφυγε μισή ώρα νωρίτερα από την λήξη της βάρδιας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθεί και εκείνος να δώσει κατάθεση.

Την ίδια ώρα, στις Δικαστικές Φυλακές της Λάρισας οδηγήθηκε, μετά την μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή, ο 59χρονος σταθμάρχης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής του, «ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι».

Εξάλλου, με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν. Παράλληλα δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται.

Πεδίο αντιπαράθεσης τα λάθη και οι αποφάσεις

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτελούν τα λάθη και οι αποφάσεις που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Σημείο αιχμής η μετάταξη του σταθμάρχη με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν ανακοινώσεις και τη δημοσιοποίηση εγγράφων. Η διαμάχη μεταφέρθηκε και στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους, με αφορμή και την τραγωδία στο Μάτι, περί προσπάθειας συμψηφισμού νεκρών.

Οι τόνοι ανεβαίνουν για τις ευθύνες στην τραγωδία. “Ηταν “φωτογραφική” με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη η μετάταξη του σταθμάρχη ο οποίος ξεπερνούσε το ηλικιακό όριο” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας σε μετατασσόμενους στον ΟΣΕ, να διαβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νομοθεσία” απαντά το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 33 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 2623/Β/2022 που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας. Είναι θλιβερό, για ζητήματα τόσο ευαίσθητα και με τέτοιο έντονο συναισθηματικό και ηθικό φορτίο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη στοιχειώδη πρόνοια τουλάχιστον να διαβάσει με επιμέλεια τη νομοθεσία” τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρώτα εγκρίθηκε η μετάταξη του σταθμάρχη στις 25 Μαΐου και μετά έγινε η εξαίρεση του ηλικιακού ορίου, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Προκύπτει η πλήρης γνώση και συνέργεια της κυβέρνησης, στην προσπάθεια συγκάλυψης της παράνομης μετάταξης του μοιραίου Σταθμάρχη. Πώς; Με την ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ εξαίρεση του ορίου ηλικίας, μέσα από την Υπουργική Απόφαση Καραμανλή, στις 30 Μαΐου 2022, (ΦΕΚ 2623).Τελικά, το πελατειακό-επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτό που δυστυχώς βρίσκεται πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη” τόνισε ο Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης.

Σηκώνει κάποιος το τηλέφωνο και λέει “πάρε αυτόν τον σταθμάρχη εκεί πέρα για να έχει μια μεγαλύτερη σύνταξη στο τέλος της επαγγελματικής καριέρας του”. Η απάντηση θα έπρεπε να ήταν: “Όχι, αξιοκρατία”. Αυτή είναι η διαφορά του κράτους – λάφυρο από το κράτος – εγγυητή του δημόσιου συμφέροντος” σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η τοποθέτηση δεν έγινε από την κυβέρνηση. Η τοποθέτηση έγινε από τον περιφερειακό διευθυντή, ο οποίος έχει μπει σε αναστολή καθηκόντων και αφού πια έχει γραφτεί και μπορώ να το πω, είναι και πρωταγωνιστικό συνδικαλιστικό στέλεχος άλλου πολιτικού χώρου και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ. Είναι δυνατόν ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τις βάρδιες στους σταθμούς;” ρωτά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η πολιτική κόντρα για την τραγωδία στα Τέμπη μεταφέρθηκε σε υψηλούς τόνους και στη Βουλή. “Η συγγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξεις έτσι ώστε να μην ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις” ζήτησε η Νίκη Κεραμέως για να λάβει την απάντηση του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Φίλη, ότι επικρατεί οργή απέναντι σε μια πολιτική που βλέπει την ύπαρξη των παιδιών, σαν αριθμό. «Ντροπή σας» του φώναξε η υπουργός Παιδείας κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ζήτησε συγγνώμη για την τραγωδία στο Μάτι.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η βουλευτής της ΝΔ και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έκανε λόγο «για βαριά σκιά που πέφτει πάνω στη χώρα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη». «Ως βουλευτής αλλά και ως μητέρα ένιωσα την ανάγκη να σωπήσω ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη όλων αυτών των παιδιών που χάθηκαν τόσο πρόωρα και αποτελεί για όλους μια γροθιά στο στομάχι. Και πρέπει, αφού εντοπίσουμε τις διαχρονικές ευθύνες, να σφίξουμε τα δόντια και να συνεργαστούμε όλοι ώστε ποτέ να μην ξανακουστεί το σύνθημα “ήταν η κακιά η χώρα”», τόνισε.

«Υπάρχει σε όλη τη χώρα πένθος αλλά και οργή γιατί πέθαναν τόσο άδικα 57 νέα παιδιά. Και αυτήν την οργή τη βλέπουμε στα παιδιά που κατέβηκαν στους δρόμους, όχι μόνο για να πενθήσουν αλλά και να εκφράσουν την οργή και τη διαμαρτυρία τους απέναντι μιας πολιτικής που θεωρεί τη ζωή τους αριθμό. Και είδαμε απέναντί τους το πρόσωπο ενός ανάλγητου κράτους που καταμετρά απουσίες στα σχολεία γιατί πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ενός ανάλγητου κράτους που τους αντιμετώπισε με μεγάλη επιχείρηση βίας», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Νίκος Φίλης.

Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος κάλεσε τον κ. Φίλη «να σεβαστεί την στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι «είναι ώρα πένθους, δεν είναι ώρα ευθυνών».

Την οδύνη του και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι απαιτείται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης. «Δεν είναι ώρα της σιωπής αλλά ώρα της φωνής και του αγώνα. Το πιο παρήγορο σημάδι αυτής της ζοφερής πραγματικότητας είναι η αντίδραση της νεολαίας, που παίρνει μορφή αγώνα απέναντι στο δίλημμα “κέρδη ή ζωή” και στη νοοτροπία “πάμε και όπου βγει”», υπογράμμισε ο κ. Δελλής.

Ειναι ανεπίτρεπτο σε ένα κράτος δικαίου ο πρωθυπουργός ερήμην των υπολοίπων κομμάτων και ακόμη παραβιάζοντας τη δική του νομοθεσία ενω υπάρχει επιτροπή για διερεύνηση ατυχημάτων να ζητάει ξανά εκ νέου παρέμβαση από τον κύριο Ντογιάκο. Είναι το λιγότερο άκαιρη αντισυνταγματική Και κυρίως αντιδημοκρατική” τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

“Αφού πρώτα, έστησαν το αφήγημα του “ανθρώπινου λάθους” (…) έρχονται τώρα, μετά και την υποκριτική συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη (…) τάχα μου δήθεν να ζητήσουν τάχιστη απόδοση ευθυνών από την Δικαιοσύνη” σχολιάζει το ΜέΡΑ25.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν και οι συμβάσεις που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τη σύμβαση του δημοσίου με την ιταλική εταιρία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι επί Καραμανλή υπουργού αλλάζει η συμφωνία αυτή και απαλλάσσεται η εταιρεία από το να κάνει τα έργα υποδομής και ταυτοχρόνως το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται από την ευθύνη να έχει ολοκληρώσει το έργο της διαχείρισης και το έργο ασφαλείας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: “Φτάσαμε το 2019 και αναγκαστήκαμε μετά πάλι από μία συμπληρωματική σύμβαση να ξηλωθεί ότι είχε γίνει μέχρι το 2019. Μέχρι το 2016 γίνεται το 15% του έργου και φτάνουμε το 2019 και ξηλώνουμε όλο το έργο“.

Μετά το τριήμερο πένθος, κατά την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών δραστηριότητες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...