Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

K. Mητσοτάκης: «Αναβαθμισμένος ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας

Τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας τόνισε κατά την επίσκεψή του στην 110 Πτέρυγα Μάχης ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας διακρίνει «παράθυρο» συγκλίσεων με την Τουρκία, ενώ την ενίσχυση της συμμαχίας με τη Γαλλία εξήρε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Απαραίτητος ο φράχτης στον Έβρο», διεμήνυσε ο Νότης Μηταράκης.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες συμβαδίζουν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας σταθμεύουν αμερικανικά drones, την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Είναι μόνο μία μικρή ένδειξη του πως έχουμε αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα απ’ ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια».

Η Αθήνα παραμένει ανοικτή στο διάλογο με την Άγκυρα για την επίλυση της διαφοράς των θαλασσίων ζωνών, με τον Νίκο Δένδια να διακρίνει «παράθυρο» συγκλίσεων, επισημαίνοντας πάντως πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε πως: «Μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα, ένα πολύ θετικό κλίμα επαναπροσέγγισης των κοινωνιών, είναι πολύ εύκολο να ασκήσεις εξωτερική πολιτική επαναπροσέγγισης και επανέναρξης συζητήσεων.+20:14:50 η βοήθεια που παρέχουμε+ 20:15:07 δεν έχει τίποτα να κάνει με την ευρύτερη ελληνική εξωτερική πολιτική».

Η σύμπλευση Ελλάδας- Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με επιστέγασμα τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αποτυπώθηκε στη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο ομόλογό του. Οι δύο υπουργοί επιθεώρησαν τα ελληνικά Ραφάλ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Η προμήθεια των αεροσκαφών Ραφάλ, όσο και των φρεγατών Μπελαρά ισχυροποιεί την άμυνα της χώρας μας, ενισχύοντας την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνεχή παρουσία των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Sébastien Lecornu υπουργός Άμυνας Γαλλίας, ανέφερε πως: «Είμαστε πολύ κοντά σε θέματα ασφαλείας και σε θέματα που αφορούν τις απειλές στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε διμερή θέματα, όπως η επιχειρησιακή συνεργασία και οι κοινές ασκήσεις».

Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί ανεξαρτήτως του αν θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη, ξεκαθαρίζει ο Νότης Μηταράκης, με τις συμμετέχουσες χώρες στη διάσκεψη για τη διαχείριση των συνόρων να ζητούν οικονομική στήριξη.

Ο Νότης Μηταράκης Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε πως: «είναι εθνική μας επιλογή ότι για τη δική μας μεταναστευτική πολιτική ο φράχτης είναι απαραίτητος».

Κοινή δήλωση της Διάσκεψης για τη Διαχείριση των Συνόρων: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επαρκή οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής στα εξωτερικά σύνορα για όλους τους τύπους υποδομών προστασίας των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών φραγμών».

«Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή εισδοχής της χώρας ως παρατηρητή στον οργανισμό συνεργασίας της Κεντρικής Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...