Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Απαξιωτικές δηλώσεις Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει καμιά αξία μέσα στο ΝΑΤΟ – Πρόκληση κι από Ακάρ

Σε νέες προκλητικές, αλλά και απαξιωτικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ανάρτηση που ανέβασε το ΝΑΤΟ για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την οποία στη συνέχεια «κατέβασε» ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμιά αξία μέσα στο ΝΑΤΟ».

Υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ έκανε τον δικό του ελιγμό και δήλωσε ότι αποτελει ξεχωριστή δύναμη μαζί με την Τουρκία[…] Το γεγονός ότι η Ελλάδα αισθάνεται άβολα και έχει αρνητική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ δεν αποδυναμώνει τις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ, γιατί ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν έχει καποια αξία μεσα στο ΝΑΤΟ».

«Αν υπάρχει η Τουρκία το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, χωρίς την Τουρκία το ΝΑΤΟ είναι αδύναμο» τόνισε.

Εμπρηστικός Ακάρ: Η Τουρκία θα συνεχίσει να ανταποδίδει την «αυθάδεια» της Ελλάδας

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στο πλαίσιο  στρατιωτικής τελετής ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ανταποδίδει την «αυθάδεια» της Ελλάδας.

Επίσης, ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι: οι επιθετικές ενέργειες και οι λόγοι της Ελλάδας δυστυχώς συνεχίζονται[…] Στις 23 του μηνός, δύο από τα αεροπλάνα μας κλειδώθηκαν από τα ραντάρ των S-300. Αυτό ήταν μια εξαιρετικά εχθρική και εξαιρετικά λάθος κίνηση[…] Πάντα και παντού ανταποκριθήκαμε σε αυτή την απληστία της κακομαθημένης Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος δηλώσεις είπε ότι «παρακολουθούμε στενά αυτές τις ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας που αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και με τις ενέργειες τις αυτες κλιμακώνει την εντάση[…] Αλλά και το ΝΑΤΟ και οι άλλες χώρες θα πρέπει επίσης να δουν τι κάνει η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή, η Τουρκία δεν είναι απειλή, είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και αξιόπιστη δύναμη, και σύμμαχος» ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, με την ενθάρρυνση κάποιων αλλων χωρών, επιχείρησε εισβολή (στην ανατολή) το 1919, το 1922, με αποτέλεσμα να απογοητευτεί, και τους λέμε παρατήστε αυτούς τους εξοπλισμούς, δεν μπορείτε να πάτε πουθενά με συμμαχίες, κρατήστε το χέρι της ειρήνης που απλώνουμε».

Ο Ακάρ μετά την ομιλία του πέταξε με πολεμικό πάνω από το βόρειο Aιγαίο στη γραμμή των Δαρδανελίων αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

FAZ: Θα χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

Σε προεκλογική φάση βρίσκεται και η Τουρκία. Μέσα στους επόμενους δέκα μήνες πρέπει να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αλλά υπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα διαδικαστικά και συνταγματικά θέματα, όπως παρατηρεί ο Ράινερ Χέρμαν, αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο άρθρο το οποίο παρουσιάζεται στην επισκόπηση Τύπου της DW, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι το κόμμα του ΑΚΡ ενδέχεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του 52,6%, την οποία διαθέτει με τα δεκανίκια του εθνικιστικού κινήματος ΜΗΡ.«Λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης πάνω από 1/4 κατά τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι απλησίαστο».

Όμως υπάρχει ένα πρωταρχικό ερώτημα. Μπορεί ο Ερντογάν να είναι υποψήφιος για μια ακόμη θητεία;

«Το άρθρο 101 του Συντάγματος ορίζει ότι η θητεία του Προέδρου διαρκεί πέντε χρόνια και ότι ένα πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι περισσότερες από δύο φορές» υπενθυμίζει η εφημερίδα. «Ο Ερντογάν έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος δύο φορές από τον λαό, πρώτα τον Αύγουστο του 2014 και στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2018. Τώρα θα ήταν υποψήφιος για τρίτη φορά. Η αντιπολίτευση δεν το έχει αντιμετωπίσει ακόμη, γιατί δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί νομικά μέσα για να νικήσει τον Ερντογάν, αφού δεν μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο πολιτικά. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ως μοναδική και τελεσίδικη αρχή αποδεχτεί την υποψηφιότητα του Ερντογάν, δεν θα υπήρχε ούτως ή άλλως ευκαιρία να το αμφισβητήσει. Αλλά τότε, όπως ξεκαθαρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η σκιά της αμφισβητούμενης νομιμότητας θα κρεμόταν πάνω από την επόμενη θητεία του. Το κόμμα του ΑΚΡ δικαιολογεί τρίτη υποψηφιότητα, την οποία ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα, με το γεγονός ότι το Σύνταγμα άλλαξε το 2017 και ολοκληρώθηκε η μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Οι νομικοί υποστηρίζουν ότι το νέο Σύνταγμα δεν ψηφίστηκε το 2017 και μόνο άρθρα έχουν αλλάξει. Το επίμαχο άρθρο 101 παρέμεινε αμετάβλητο».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται και στην ημερομηνία των εκλογών, που θα πρέπει να γίνουν το αργότερο στις 24 Ιουνίου του 2023. «Υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν ή το κοινοβούλιο δεν θα διεξαγάγουν τις εκλογές πριν από τα μέσα Απριλίου. Διότι στις 15 Απριλίου 2023 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος που μειώνει τις πιθανότητες της αντιπολίτευσης. Ο παλιός εκλογικός νόμος επέτρεπε σε πολλά κόμματα να σχηματίσουν συνασπισμό και στη συνέχεια να μοιραστούν τις έδρες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, κάθε κόμμα πρέπει να κατέβει χωριστά και επομένως υπόκειται στο όριο του 7% που πρέπει να συγκεντρώσει για να στείλει βουλευτές στη Βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση πολλοί ψηφοφόροι δεν θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο, γιατί τέσσερα από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν σχηματίσει συμμαχία, συγκεντρώνουν λιγότερο από 7%. Παρά τις μεγάλες προγραμματικές διαφορές σε κάποια σημεία, τους ενώνει ο κοινός στόχος να βάλουν τέλος στην εποχή Ερντογάν».

Πηγή: ΕΡΤ, DW, Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για έναν ύμνο στη χαρά, που γεννήθηκε από τη συνάντηση δύο πολιτιστικών κληρονομιών που τους ενώνει μια ποικιλόμορφη κομψότητα. Η Vespa Primavera Batik...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σημαντικές έρευνες θα κάνει το Blue Panta, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF στα νερά του Ιονίου πελάγους τις επόμενες ημέρες ερευνώντας την παρουσία απειλούμενων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων λειτουργίας, η Fiat διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή υπό τον τίτλο “Smiling to the Future”, στο ιστορικό σημείο “La...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο προσεκτικός έλεγχος και η σωστή διάγνωση της κατάστασης του αυτοκινήτου, ειδικά πριν από ένα μακρινό ταξίδι, έχουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των επιβαινόντων....