Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (video)

Με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει στα ύψη με αφορμή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και το κυβερνών κόμμα δεν έφερε αντιρρήσεις, ωστόσο σημείο τριβής παραμένει το χρονικό εύρος της διερεύνησης, με την κυβερνητική πλειοψηφία να ζητά δεκαετή επέκταση της έρευνας.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, καθώς και οι καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου θα αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε πως: «η εξεταστική επιτροπή δεν πρέπει και στον βαθμό που μας αναλογεί δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί από χώρο αποκάλυψης της αλήθειας σε πεδίο συγκάλυψης αυτής της πολύ σκοτεινής υπόθεσης».

Σεβόμενη το δικαίωμα της μειοψηφίας και προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε το «παρών», με ζητούμενο τη χρονική επέκταση της έρευνας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καιρίδης, εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως: «η ΝΔ θα διασφαλίσει την λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, δεν θα καταθέσουμε νέα πρόταση. Εμείς θα ψηφίσουμε “παρόν” χωρίς να δεχόμαστε βεβαίως το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ».

Στον Πρωθυπουργό επέρριψε ευθύνες για τις παρακολουθήσεις ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πώς το κόμμα του στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «υπάρχει συνταγματική εκτροπή, η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας που αναφέρθηκε New York Times, έχουν υπογραφή. Υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις αυτές και για την έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου».

Θετική ψήφο και από το ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις συνακροάσεις στον Περισσό. Θέμα που θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ζητά να κατατεθεί και ο φάκελος της ΕΥΠ για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως: «αφορά παρακολούθηση ολόκληρου κόμματος, των οργανώσεων και της ΚΟ του, κρατάει εδώ και 6 χρόνια από το 2016 με επαναλαμβανόμενα κρούσματα».

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Αντώνης Μυλωνάκης δήλωσε: «η εξεταστική επιτροπή θα γίνει και πρέπει να γίνει και καλώ τη Νέα Δημοκρατία να αφήσει τη θέση παρόν. Δεν υπάρχει λίγο έγκυος».

Η Σοφία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ25, δήλωσε πως: «εδώ δεν είναι μάχη μεταξύ των κομμάτων. Είναι μάχη όλων των κομμάτων κατά του παρακράτους».

Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «Η παραδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, είναι παραδοχή ενός εγκλήματος που απαιτεί κάθαρση».

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «κανείς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη».

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι: «Δεν γνωρίζει κανείς το οτιδήποτε, αντιλαμβάνομαι ότι δεν προέκυψε οτιδήποτε από την παρακολούθηση».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει πως: «Αφού κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους, πώς ο κ. Μητσοτάκης είπε προχθές στη Βουλή πως “η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά”; Οι διαδοχικές αντιφάσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι η διαρκής απόδειξη της ενοχής Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στη δήλωση Γεραπετρίτη, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης σχολίασε πως: «αν ουδείς γνώριζε προς τί η πρόσκληση να ενημερωθεί αφού δεν γνωρίζουν».

Με απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διεξαχθούν έλεγχοι στην ΕΥΠ, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...