Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση Δένδια στη νέα εμπρηστική ρητορική Ακάρ – Στην Αθήνα ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ (video)

Βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να την κατηγορεί πως επιλέγει τον δρόμο της έντασης. 

«Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς στο ότι το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσουν κοινό χώρο εργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εμείς λέμε ότι τα αιτήματά μας για συνάντηση δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία. Όταν λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, αυτό δεν πρεπει να εκληφθεί ως απειλή» λέει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. 

Στη νέα προκλητική ρητορική της Άγκυρας απάντησε από την Κροατία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δε μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δε μας αγγίζουν».

Στην Αθήνα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερντ Μενέντεζ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας τη βαρύνουσα γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τον κομβικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

«Ευχαριστώ ξανά για όσα έχετε κάνει για να προωθήσετε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, γνωρίζω πόσο σκληρά δουλεύετε. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πήγα στην Αλεξανδρούπολη και έχει υπάρξει φοβερή ανάπτυξη κάτω από την διοίκηση σας. Νομίζω θα γίνει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, την περιοχή, τους συμμάχους και έχει απεριόριστες δυνατότητες» επισήμανε ο Ρόμπερντ Μενέντεζ

«Ναι η πρόοδος είναι εκπληκτική» αποκρίθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, που έχει αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας στο Κογκρέσο και ασκεί οξύτατη κριτική στην Τουρκία για την παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο μεταξύ, τα πυρά νομοθετών από τις ΗΠΑ συνεχίζει να δέχεται η Τουρκία καθώς η είδηση περί της νέας συστοιχίας των S-400 έχει θορυβήσει διακομματικά τους Αμερικανούς.

Μάλιστα, με επιστολή τους 19 νομοθέτες με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό Κρις Πάπα εκφράζουν ανησυχία τους.

Στην επιστολή – κόλαφο για την Άγκυρα επισημαίνεται πως η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει τους νόμους με τους οποίους της επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά ξεπερνά κάθε έννοια συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να επαναλάβουμε την αντίρρησή μας στον εκσυγχρονισμό ή στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία.{…} Ειδικά υπό το πρίσμα των επιπλέον S-400 που έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σημαντικό μήνυμα εκπέμφθηκε από τις χώρες που δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ασφάλεια αλλά και την ηρεμία στη Μεσόγειο.

Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κονγκο και Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύτηκαν μαζί κυρίως σε σενάρια Ειδικών Δυνάμεων στην άσκηση «Ηρακλής» που έγινε στην Αίγυπτο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης – Κάτια Αντωνιάδη – Λένα Αργύρη 

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα τραγούδι της Αμερικανίδας ράπερ Μίσι Έλιοτ ταξίδεψε στο Διάστημα και συγκεκριμένα στον πλανήτη Αφροδίτη στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. Το...

ΔΙΕΘΝΗ

Η κατάσταση, κυρίως στα αεροδρόμια, επανέρχεται σήμερα στους κανονικούς ρυθμούς έπειτα από μια τεράστια βλάβη στα συστήματα πληροφορικής που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου, οι Μάνος και Κώστας Στεφανής θα επιστρέψουν στο Ράλλυ Ακρόπολις εκπροσωπώντας την “Traction Rally Team”, αυτή τη φορά με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το καλοκαίρι του 2024 στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από παρατεταμένους καύσωνες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Οι...