Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στ. Τσικρικά για long covid: Είναι πολλά περισσότερα τα περιστατικά απ’ ότι στην αρχή είχαν υπολογιστεί (video)

«Είναι λίγο νωρίς να μπορέσουμε να καταλάβουμε το τι θα γίνει το φθινόπωρο. Πρέπει να μένουμε πολύ ευασθητοποιημένοι και να παρακολουθούμε τους επιδημιολογικούς δείκτες» δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Σταματούλα Τσικρικά αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοίου στη χώρα που ευθύνεται για την εμφάνιση του συμπτώματος long covid σε πάρα πολλούς ασθενείς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Τσικρικά τόνισε ότι «η ελπίδα  είναι να μη χρειαστούν επιπρόσθετα μέσα για τον περιορισμό των κρουσματων. Να υπάρχει η φυσική ανοσία και η ανοσία που δόθηκε μέσα από τα εμβόλια να δημιουργήσει το περιβόητο τοίχος ανοσίας και να θωρακίσει τον πληθυσμό μας».

Αναμφίβολα, όπως δήλωσε, τα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένουμε το φθινόπωρο καθώς και το πώς θα συμπεριληφθεί ο ιός θα είναι τα θέματα που μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

«Έχοντας στραμμένα τα μάτια στις καινούργιες παραλλαγές, όπως αυτή του “Κένταυρου”, θέλω να πιστεύω ότι οι δομές δημόσιας υγείας θα μπορέσουν να ενισχυθούν. «Πραγματικά τρίτη χρονιά, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, όσο και καλά να είμαστε προετοιμασμένοι μια μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας θα φέρει το σύστημα στα όριά του» πρόσθεσε η γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Πώς συνδέονται επαναλοιμώξεις και long covid

Αναφορικά με τις επαναλοιμώξεις λόγω της παραλλαγής Όμικρον η κ. Τσικρικά τις χαρακτήρισε όχι ιδιαίτερα υψηλές, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι η σοβαρότητα της νέας μόλυνσης και το ενδεχόμενο να εμφανίσουν σύνδρομο long Covid.

«Φαίνεται ότι είναι πολλά περισσότερα περιστατικά (long covid) από ότι στην αρχή είχαν υπολογιστεί. Στη χώρα μας γίνονται πλέον πολλά ιατρεία long covid και υπάρχει συσσωρευμένη κλινική εμπειρία» επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.

Aναφερόμενη στο αν υπάρχει κάποιος βιοδείκτης που καθιστά ορισμένους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πιο ευπαθείς στο να εμφανίζουν το μακροχρόνιο σύνδρομο long covid αποκάλυψε ότι αυτό είναι υπό διερεύνηση και έχει να κάνει με το γενετικό προφίλ, ορισμένους άλλους παράγοντες καθώς και με τον εμβολιασμό.

Πώς θα προφυλαχθούμε από τον καύσωνα

Μιλώντας για το τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες στον καύσωνα που είναι προ των πυλών η κ. Τσικρίκα δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους οι οποίοι κλιματίζονται καλά, να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις». Όπως είπε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος είναι σημαντικό να φοράμε καπέλο όταν κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, να αποφεύγουμε το αλκόολ και να φροντίζουμε να πίνουμε πολλά υγρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για έναν ύμνο στη χαρά, που γεννήθηκε από τη συνάντηση δύο πολιτιστικών κληρονομιών που τους ενώνει μια ποικιλόμορφη κομψότητα. Η Vespa Primavera Batik...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σημαντικές έρευνες θα κάνει το Blue Panta, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF στα νερά του Ιονίου πελάγους τις επόμενες ημέρες ερευνώντας την παρουσία απειλούμενων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων λειτουργίας, η Fiat διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή υπό τον τίτλο “Smiling to the Future”, στο ιστορικό σημείο “La...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο προσεκτικός έλεγχος και η σωστή διάγνωση της κατάστασης του αυτοκινήτου, ειδικά πριν από ένα μακρινό ταξίδι, έχουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των επιβαινόντων....