Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Ζαφειρόπουλος: “Αν δεν προσέχουμε, θα κολλάμε κορονοϊό κάθε 4 μήνες”

Την ώρα που οι παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον έχουν επικρατήσει στην Κρήτη, αυξάνοντας τις νέες μολύνσεις και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, αλλά και τους φόβους για νέα θύματα, ενισχύονται οι φωνές των ειδικών που τονίζουν την ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων από τους πολίτες.

Τη σημασία της χρήσης μάσκας, παρά την άρση της υποχρεωτικότητάς της, τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Όπως επεσήμανε, ήδη το έκτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει, σημειώνοντας ότι, δεδομένου πως ο κορονοϊός δεν έχει εποχικότητα, έχουμε μπει σε μια ισορροπία, κατά την οποία, το καλοκαίρι θα έχουμε κύματα με 10.000 – 20.000 ημερήσια κρούσματα και το χειμώνα, που περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, με 20.000- 30.000, αντιστοίχως. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις νοσηλείες και σε τέσσερις εβδομάδες θα έχουμε τον αντίκτυπο αυτού του κύματος και στο επίπεδο των θανάτων, λόγω κορονοϊού.

Ήδη, όπως είπε, το 70%-80% των κρουσμάτων στην Κρήτη οφείλονται στις παραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 και κυρίως στην πρώτη, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την Ο2 και ελαφρά πιο ήπια σε ό,τι αφορά τη νόσηση από την «Δέλτα».

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη κινητικότητα και κοινωνικότητα των πολιτών, λόγω καλοκαιριού, έχει οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο νησί και ιδίως στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου, που έρχεται πλέον δεύτερη σε αριθμό νέων ημερήσιων μολύνσεων, μετά την Αττική. Ανάμεσα στα νέα ημερήσια κρούσματα, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι και πολλές επαναμολύνσεις. «Πάμε σε μια ισορροπία που, αν δεν προσέχουμε, κατά μέσο όρο θα κολλάμε κάθε 4 μήνες» τόνισε.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και κατέληξε: «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και αυτό είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, η αποφυγή συνωστισμού και αν αυτή δεν είναι εφικτή, τότε να φοράμε μάσκα ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...