Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Διακινητές-μαφιόζοι δεν διστάζουν να πυροβολούν τους πρόσφυγες

Έβρος:  Ηταν απόγευμα Σαββάτου 16 Απριλίου, όταν περίπολος συνοροφυλάκων που κάλυπτε τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Σουφλίου Εβρου κλήθηκε από τον ασύρματο να μεταβεί σε συγκεκριμένο σημείο.

Μία από τις εξαιρετικά αποτελεσματικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο εντόπισε και κατέγραψε την κίνηση έντεκα προσφύγων, οι οποίοι -συνοδεία διακινητών- είχαν φτάσει στην τουρκική όχθη και ετοιμάζονταν να περάσουν το ποτάμι για να πατήσουν σε ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος.

Έβρος: Αμεση απόκριση

Η ελληνική δύναμη κινήθηκε τάχιστα και βρέθηκε πολύ σύντομα στο σημείο. Οι συνοροφύλακες έπεσαν στα μπρούμυτα και με τα ειδικά κιάλια παρατηρούσαν τα τεκταινόμενα στην απέναντι όχθη. Είχε αρχίσει ήδη να σουρουπώνει, οπότε με προβολείς και με μεγάφωνα καλούσαν την ομάδα των έντεκα προσφύγων από την Αφρική να μην περάσουν το ποτάμι. Ακούστηκαν φωνές και στη συνέχεια πυροβολισμοί.

Οι Ελληνες συνοροφύλακες ανταπέδωσαν με βολές στον αέρα. Οταν η βάρκα προσέγγισε την Ελλάδα, στο νερό έπεσαν έξι άτομα. Πέντε ανασύρθηκαν ζωντανοί. Ομως, το έκτο άτομο, μία 22χρονη, ήταν νεκρή. Είχε πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση, πισώπλατα. «Πιθανότατα το έκανε ο διακινητής πάνω στον καβγά. Iσως η κοπέλα να μην ήθελε να μπει στη βάρκα. Και πλήρωσε με τη ζωή της την απόφαση να αντιμιλήσει στον Tούρκο διακινητή», αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Οι διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, εξετάσθηκαν σχετικά και προέκυψε ότι για τη μεταφορά τους στην Αθήνα είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ ο καθένας σε κύκλωμα διακίνησης στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγα 24ωρα αργότερα, ένας 24χρονος πρόσφυγας βρέθηκε νεκρός έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο ακατοίκητο χωριό Κοίλα Φερών. Ηταν μούσκεμα έως το κόκαλο και πέθανε, στην κυριολεξία, από το κρύο. Την ίδια μέρα, συνελήφθη αλλοδαπός οδηγός νταλίκας, καθώς εντοπίστηκε σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρει 26 παράτυπους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας.

«Τα παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει σημαντική αύξηση στις απόπειρες εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων σε ελληνικό έδαφος. Είτε κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο είτε και από τα βόρεια σύνορά μας με τη Βουλγαρία, στην οροσειρά της Ροδόπης. Το συγκεκριμένο πέρασμα είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τώρα με την άνοιξη εμφανίστηκαν και πάλι αλλοδαποί να κατεβαίνουν από την οροσειρά.

Είχαν περάσει αρχικά στη Βουλγαρία, περπάτησαν περιμετρικά του νομού Εβρου και κινήθηκαν νότια προς την Ελλάδα, όπου πέρασαν μέσω της οροσειράς της Ροδόπης», εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Ο Έβρος έχει συνοροφύλακες  πουαναφέρουν ότι κάθε χρόνο με την έναρξη της άνοιξης καταγράφεται αύξηση στις απόπειρες εισόδου. Οπως λένε, οι Τούρκοι διακινητές «ξεστοκάρουν» τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν στοιβαχτεί σε αποθήκες και υπόγεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Η αλήθεια είναι πως η πίεση είναι μεγάλη από την Κωνσταντινούπολη έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Χαρέλας. Μεταφέρει την αγωνία των συναδέλφων του, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί και μία αλλαγή στα ελληνικά πλοκάμια των δικτύων διακίνησης αλλοδαπών. Οπως είναι ήδη γνωστό, τα συγκεκριμένα κυκλώματα είναι διεθνή και δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες από όπου διέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Μέχρι τώρα, στην Ελλάδα τη μεταφορά αναλάμβαναν, κυρίως, Αφγανοί και Πακιστανοί, οι οποίοι είχαν ξεμείνει στη χώρα, είχαν κάνει αίτηση χορήγησης ασύλου και, καθώς είχαν άδειες τσέπες, εκτελούσαν και χρέη διακινητή. Μόνο που τα πρώτα χρόνια έκαναν απλώς το «βαποράκι», ενώ πλέον έχουν «αναβαπτιστεί» σε… μαφιόζους, οι οποίοι όχι μόνο οπλοφορούν αλλά δεν διστάζουν να πατήσουν τη σκανδάλη κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

O Έβρος και οι κάμερες

«Πλέον, τα “μάτια” μας είναι οι υπερσύγχρονες κάμερες που σκανάρουν ό,τι κινείται στην τουρκική πλευρά. Αλλά ο Εβρος έχει ανάγκη από προσωπικό, από επιπλέον συνοροφύλακες και θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσει η κυβερνητική εξαγγελία για πρόσληψη 250 ατόμων. Το είχε εξαγγείλει ο κ. Χρυσοχοΐδης, το είχε επαναλάβει ο κ. Θεοδωρικάκος, αλλά στην ουσία το εξαγγέλλουμε δύο χρόνια, αλλά πρακτικά δεν έχει γίνει το παραμικρό», υπογράμμισε ο κ. Χαρέλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν και οι εξαγγελλόμενες προσλήψεις συνοροφυλάκων σε Καβάλα, Ρόδο, Σέρρες και Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...