Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Ομικρον: Αυξάνονται οι εισαγωγές και η πίεση στις απλές κλίνες

Σε επιφυλακή είναι κυβέρνηση και ειδικοί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μετάλλαξης Ομικρον και τα έκτακτα σχέδια διαδέχονται το ένα το άλλο.

Το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο από αύριο να προχωρήσει σε επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών και όπως και στα προηγούμενα κύματα έτσι και τώρα το … βλέμμα είναι στο ΕΣΥ. Παρόλο που η διάρκεια νόσησης είναι μικρότερη με την Ομικρον και η νόσηση φαίνεται ηπιότερη, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις πίεσης του Συστήματος Υγείας σε επίπεδο απλών κλινών.

Είναι χαρακτηριστική η αύξηση κατά 42% των νέων εισαγωγών που καταγράφηκαν την Τρίτη συγκριτικά με τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ημερήσιες εισαγωγές ανήλθαν σε 641 ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 452 ασθενείς. Η σύγκριση με μια εβδομάδα πριν δείχνει την αξιοσημείωτη αύξηση. Για την Τρίτη 28/12 οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 413.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της Covid-19, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4.

Με τις ροές στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών να αυξάνονται, και με δεδομένο ότι πολλοί υγειονομικοί νοσούν, το υπουργείο Υγείας, όπως αποκάλυψε στη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προχωρά σε επιστράτευση γιατρών με τα φύλλα πορείας να αναμένεται να επιδοθούν αύριο Παρασκευή ή το αργότερο έως τη Δευτέρα. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση του 10-15% των απλών κλινών του για να συνδράμει στην περίθαλψη ασθενών με Covid-19.

Οπως όλα δείχνουν, η πίεση στο ΕΣΥ θα ενταθεί καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα η νέα παραλλαγή ξεπερνά το 90% στα δείγματα που βγαίνουν θετικά. Η τεράστια μεταδοτικότητά της έχει εκτοξεύσει τη θετικότητα με τα τεστ που διενεργούνται σε φαρμακεία και τα σημεία των κλιμακίων του ΕΟΔΥ να βγαίνουν σωρηδόν θετικά. Τα αποτελέσματα από τις μαζικές δειγματοληψίες που διενεργεί ο ΕΟΔΥ δείχνουν θετικότητες άνω του 10% που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20%. Ενδεικτικά, από τους ελέγχους που έκαναν τα κλιμάκια στις 4/1 στο Αγρίνιο προέκυψε θετικότητα 15,49%, στο Αργος 15,56%, στο Ναύπλιο 17,86%. Στη Δράμα η θετικότητα έφτασε το 22,73%, στο Καρπενήσι το 19,87%.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες, και οι ειδικοί προειδοποιούν για πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να αξιολογηθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να γίνει αποτίμηση των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα, ενώ μεγάλος “σταθμός” στο κύμα της Ομικρον αναμένεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων και πώς θα συμβάλλει ή όχι στην αύξηση της διασποράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...