Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη – Τι συζητείται για το Πάσχα

Ανοίγουν από σήμερα τα καταστήματα του λιανεμπορίου σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τους λοιμωξιολόγους δίνοντα έτσι μία ανάσα οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα στην Κοζάνη βρίσκονται σε αναμονή έως ότου βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away.

Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:

για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ.: 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ.: για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.

Επιπλέον, από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά. Τα καταστήματα αυτά ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Τέλος, από σήμερα στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (“κόκκινο”), από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”), λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας περνούν οι εξής περιοχές:

η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας
η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
ο δήμος Κατερίνης
ο δήμος Αστυπάλαιας
ο δήμος Σκιάθου

Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”) βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”).

Όλα τα σενάρια για το Πάσχα

Την ίδια ώρα με δεδομένο πως οι παραπάνω κινήσεις θεωρούνται από τις τελευταίες για τον τρέχοντα μήνα έως το Πάσχα, η προσοχή πλέον πέφτει στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με στόχο να επιτραπούν για τις ημέρες των εορτών.

Η επιδημιολογική εικόνα είναι ακόμα επιβαρυμένη και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις από τώρα, κάτι που τονίζουν τόσο οι επιστήμονες όσο και τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που μοιάζει σίγουρο στην παρούσα φάση είναι η εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μπορέσουν οι πολίτες να μετακινηθούν εκτός νομού το Πάσχα καθώς εξ αρχής ο στόχος ήταν οι φετινές γιορτές να μην είναι σαν τις περσινές. Άλλωστε και τα μηνύματα που λαμβάνονται από την κοινωνία, με την χαλαρή τήρηση των μέτρων και τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά συνωστισμών σε πλατείες δείχνουν όσο ποτέ την κόπωση των πολιτών.

Έτσι προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις οι επιστήμονες θα λάβουν υπόψιν την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε έναν βαθμό τα ημερήσια κρούσματα τα οποία αναμένεται να αυξηθούν λόγω της χρήσης των self tests. Προς το παρόν οι κρίσιμοι, «σκληροί» δείκτες, όμως, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών το περασμένο Σάββατο ήταν 535 και χθες μέχρι νωρίς το βράδυ 568. Από τους 1.103 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid -19 που εισήχθησαν το προηγούμενο διήμερο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι 553 νοσηλεύτηκαν στην Αττική.

Έτσι εικόνα αυτή καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς υπολογίζεται πως οι επιστήμονες θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα μας λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα έχουν μια πληρέστερη επιδημιολογική εικόνα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 20 ημέρες από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και δύο εβδομάδες από τη διά ζώσης εκπαίδευσης των μαθητών. Άλλωστε όπως είπαν τα προηγούμενα 24ωρα, κυβερνητικά στελέχη, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις ημέρες πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ανταπόκριση των πολιτών στα self test θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο κατά πόσο θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και μέσα στις προϋποθέσεις να είναι και η επίδειξη αρνητικού self test κατά την διάρκεια των ελέγχων για την έξοδο από τον νομό.

Εάν το σενάριο αυτό θα υλοποιηθεί είναι από μη ασφαλές για να γίνει πρόβλεψη, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών, ο συνδυασμός των self test μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών είναι δεδομένο πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να ξεκλειδώσουν περαιτέρω δραστηριότητες έτσι ώστε να πλησιάσουμε σε όσο το δυνατόν πιο «κανονικό» καλοκαίρι γίνεται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ενέργεια αυτή, είναι κάθε χρόνο, αρκετή για μία πλήρη φόρτιση μισού εκατομμυρίου Cupra Born. Το project αυτό, αποτελεί ορόσημο στο σχέδιο της Seat...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ κλιμάκια του κόμματος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2022, η Ευρώπη και ορισμένα μέρη της Ασίας βίωσαν έντονα την ενεργειακή κρίση, καθώς οι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διευκρινίσεις για την επιστολική ψήφο προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών. 1.     Ποιους αφορά η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου; Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά...