Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάνω από 40 ναοί της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο [εικόνες]

Περισσότεροι από σαράντα εμβληματικοί ναοί της Αγίας Σοφίας από τη Σκωτία έως και την Κίνα περιλαμβάνονται στον αφιερωματικό τόμο που θα εκδοθεί από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με αφορμή τη μετατροπή του ιστορικού συμβόλου της Ορθοδοξίας και Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Στην Κωνσταντινούπολη

«Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης χριστιανικών μνημείων σε μια πολιτική γενοκτονίας της μνήμης που παρατηρείται στη γειτονική μας χώρα», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο βουλευτής και γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και αναφέρεται στην εκστρατεία καταγραφής των εκκλησιών της Αγίας Σοφίας σε όλο τον πλανήτη.

Στη Θεσσαλονίκη

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η ΔΣΟ, που απαρτίζεται από ορθόδοξους χριστιανούς βουλευτές απ’ όλο τον κόσμο, με μια σειρά από δράσεις που δρομολογεί επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή γνώμη.

Στο Κίεβο

Η πρώτη δράση, εξηγεί ο κ. Χαρακόπουλος, αφορά στην έκδοση ενός ειδικού τόμου αφιερωμένου στην παρουσίαση της ιστορικής, θρησκευτικής, νομικής και αρχιτεκτονικής υπόστασης των μνημείων της Αγίας Σοφίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε τέσσερις γλώσσες

«Εχουμε εντοπίσει πάνω από σαράντα εμβληματικούς ναούς, από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα. Θα είναι μια τετράγλωσση έκδοση. Η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει την εκτύπωση του τόμου και φιλοδοξούμε, τώρα που τελειώνει και η περιπέτεια της πανδημίας, να έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις παρουσίασης του τόμου σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που είναι ο βασικός μας στόχος, δηλαδή στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, προκειμένου έτσι να υπάρξει μια πίεση και στην εκτελεστική εξουσία κάθε χώρας», λέει ο κ. Χαρακόπουλος.

Στην Αχρίδα

Από τη στιγμή «αυτής της βέβηλης πράξης, που έγινε με απόφαση της τουρκικής ηγεσίας» η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας αντέδρασε έντονα. «Υπήρξαν σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τις αποφάσεις των οργάνων της στη Γενική Συνέλευση και σε επίπεδο διεθνούς γραμματείας, τα οποία απεστάλησαν σε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και κοινοβούλια», συμπληρώνει ο γραμματέας της ΔΣΟ.

Παρόλα αυτά, προσθέτει, «δεν υπήρξε η αναμενόμενη αντίδραση με τη βαρύτητα που είχε αυτή η ενέργεια σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ούτε από διεθνείς οργανισμούς ούτε θα έλεγα και από κυβερνήσεις ακόμη ομόδοξων κρατών. Βεβαίως, σε επίπεδο κοινοβουλίων υπήρξαν πιο ξεκάθαρες τοποθετήσεις και αυτό αναδεικνύει, αν θέλετε, και τη δυνατότητα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς πολλές φορές οι κυβερνήσεις λειτουργούν με βάση γεωπολιτικά συμφέροντα και συγκυρίες, ενώ οι κοινοβουλευτικοί που εκφράζουν την κοινωνία κάθε χώρας μπορούν να μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία».

Διαγωνισμός

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΔΣΟ περιλαμβάνεται και η διενέργεια διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «Αγία Σοφία. Οι ναοί της Σοφίας του Θεού στον κόσμο». Ο διαγωνισμός που «τρέχει» το διάστημα αυτό απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες φωτογράφους και νέους ενώ αντίστοιχη καμπάνια, σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο και τη Ρωσία.

Στον Μυστρά

Οπως, επίσης, και η χάραξη πολιτιστικής διαδρομής με θέμα «Η ευρωπαϊκή διαδρομή των μνημείων της Σοφίας του Θεού», που θα υποβληθεί για αναγνώριση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στη Ρωσία

Οπως λέει στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι «ένα εμβληματικό μνημείο, το οποίο είναι σημείο αναφοράς για τους ορθοδόξους, για όλους τους χριστιανούς. Αφορά κάθε πολίτη του κόσμου με την έννοια ότι μιλούμε για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία τέτοιων μνημείων».

Συστηματικά

Ο κ. Χαρακόπουλος κάνει λόγο για μια συστηματική προσπάθεια, από την πλευρά της Τουρκίας, για την επιβολή μιας γενοκτονίας της μνήμης.

Στη Σόφια

«Μετά την εξαφάνιση των χριστιανικών πληθυσμών από την άλλοτε Οθωμανική Αυτοκρατορία, νυν Τουρκία, και τη δραματική συρρίκνωση της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, βλέπουμε ότι επιχειρείται συστηματικά και αυτή η γενοκτονία της μνήμης, η αλλοίωση ουσιαστικά του χαρακτήρα των μνημείων. Πριν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος είχε προηγηθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, επίσης ενός εμβληματικού ναού, σε τζαμί. Είχαμε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια Βιθυνίας, όπου πραγματοποιήθηκε και η Οικουμενική Σύνοδος, σε τζαμί, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Αγία Σοφία στην Αδριανούπολη».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...