Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Θα ακολουθήσουμε κάθε δρόμο που οδηγεί στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού κατοχής από την Κύπρο”

Nα μην κάνουμε καμία ανάπαυση, καμία παύση μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκαιη αποστολή μας για την Κύπρο τόνισε σε ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 69η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 από τη Βρετανική Αποικιακή Κυριαρχία στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αναστάσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπρούκσβιλ της Νέας Υόρκης.

Στην πολιτιστική εκδήλωση “Ηρώων Δόξα και Τιμή”, κατά την οποία τιμήθηκε η μνήμη των ηρώων οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πάντα υπήρχαν αυτές οι αρπακτικές ψυχές που λαχταρούσαν να αποκτήσουν την Κύπρο. “Αλλά η ηρωική Ελληνική ψυχή -η ψυχή της Κύπρου- δεν θα παραδινόταν ποτέ χωρίς μάχη”, υπογράμμισε.

“Οι θυσίες τους θα τιμηθούν από εμάς, από τα παιδιά μας, και από τα παιδιά των παιδιών μας -έως ότου διασφαλιστεί η ακεραιότητα, η ειρήνη και η κυριαρχία του Έθνους για τις επόμενες γενιές. Ως Ομογένεια εδώ στην Αμερική -Έλληνες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας- δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να υπερασπιστούμε τον σκοπό αυτόν”, πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε ότι η Κύπρος είναι εδώ και θα είναι εδώ. “Είναι Ελληνική πάνω από οτιδήποτε άλλο. Διότι οι αρχαίες ρίζες της δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από όσους θέλουν μόνο να την κατακτήσουν”. 

Επεσήμανε ακόμη ότι θα ακολουθηθεί κάθε δρόμος που οδηγεί σε μια δίκαιη και ειρηνική διευθέτηση για μια ενωμένη Κύπρο, που σημαίνει την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού κατοχής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σεβόμενοι τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. “Δεν θα μας αποθαρρύνουν εκείνοι που θέλουν να σπείρουν φόβο και καταπίεση. Οι Ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα, τους οποίους τιμάμε απόψε, αξίζουν το καλύτερο. Και θα τους το δώσουμε!” είπε.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής: 

Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Σήμερα το βράδυ, με αυτή τη θαυμάσια και συγκινητική πολιτιστική παρουσίαση, τιμούμε τα 69 χρόνια από τον αγώνα για ανεξαρτησία και αυτονομία από τις Δυτικές Δυνάμεις, του ιστορικού και αξιοσέβαστου Έθνους της Κύπρου.

Ειδικά αυτή τη χρονιά της θλιβερής επετείου του μισού αιώνα άδικης και παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το να θυμόμαστε τους αγωνιστές της ελευθερίας που αποτίναξαν τον ζυγό της παραπαίουσας Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μοιάζει ως ένα απαραίτητο προοίμιο για τις εκδηλώσεις μνήμης που θα ακολουθήσουν αυτόν τον Ιούλιο. Είναι πραγματικά Ήρωες του ίδιου αναστήματος με τα αδέλφια τους του 1821, και αξίζουν την πρέπουσα τιμή και δόξα!

Καθώς παρατηρώ αυτή τη συγκέντρωση, με ενθουσιάζει η παρουσία των νέων μας, καθώς θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτών των Ηρώων στο μέλλον. Και ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ιστορία αυτού του εξαιρετικού νησιού είναι μεγάλη και βαθιά -ξεπερνώντας κατά πολύ όσους λανθασμένα προσπάθησαν να αποικίσουν, να αρπάξουν και να κυνηγήσουν τους θησαυρούς του.

Για να γίνω σαφής, η Κύπρος είναι ένας ιερός τόπος, με μια ιστορία που χρονολογείται πάνω από 12.000 χρόνια! Τα παλαιότερα πηγάδια στον κόσμο βρίσκονται στην Κύπρο, σε μια τέλεια μεταφορά για το τεράστιο βάθος της πολιτιστικής τροφής που ξεπηδά χωρίς διακοπή από το θεϊκό της τοπίο στη διάρκεια των χιλιετιών.

Πάντα υπήρχαν αυτές οι αρπακτικές ψυχές που λαχταρούσαν να αποκτήσουν την Κύπρο. Αλλά η ηρωική Ελληνική ψυχή -η ψυχή της Κύπρου- δεν θα παραδινόταν ποτέ χωρίς μάχη.

Οι Ήρωες στους οποίους αποδίδουμε δόξα και τιμές απόψε -μερικά ονόματα εκ των οποίων έχουν ξεχαστεί από τα βιβλία της ιστορίας αλλά σίγουρα όχι από τον Θεό- είναι άξιοι και με το παραπάνω των εορτασμών μας. Έτσι, ξεκινήσαμε απόψε με προσευχή για την αιώνια ανάπαυσή τους από τον αγώνα που διεξήγαν.

Αλλά η ανάπαυσή τους πρέπει να είναι η αιτία για την ανάβασή μας- εννοώντας με τον όρο αυτόν, μια ανύψωση σε μια ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική Κύπρο. Και δεν πρέπει να κάνουμε καμία ανάπαυση, καμία παύση μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκαιη αποστολή μας. Στεκόμαστε στο πλάι εκείνων των γιγάντων που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη και αδέσμευτη Κύπρο. Ελεύθερη από ξένες παρεμβάσεις και αδέσμευτη να επιδιώκει την ευημερία του ευγενούς λαού της.

Οι θυσίες τους θα τιμηθούν από εμάς, από τα παιδιά μας, και από τα παιδιά των παιδιών μας -έως ότου διασφαλιστεί η ακεραιότητα, η ειρήνη και η κυριαρχία του Έθνους για τις επόμενες γενιές. Ως Ομογένεια εδώ στην Αμερική -Έλληνες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας- δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να υπερασπιστούμε τον σκοπό αυτόν.

Πρέπει πάντα να είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αυτοί που στο παρελθόν αποδείχθηκαν εχθροί μας, να γίνουν φίλοι. Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος μοιάζει πολύ με τη Σικελία -άλλο ένα αξιόλογο νησί της Μεσογείου. Ήταν ένα έπαθλο που άναψε τις φωτιές της κατάκτησης σε πολλές ευρωπαϊκές καρδιές, αλλά η Σικελία δεν θα μπορούσε ποτέ να κατακτηθεί πραγματικά. Τους απορρόφησε όλους όσοι προσπάθησαν. Η Κύπρος μοιάζει πολύ με τη Σικελία από αυτή την άποψη. Διότι η δύναμη της Κύπρου είναι η βαθιά και μακρόχρονη ιστορία της, μια αφήγηση που προϋπήρχε του χρόνου. Η Κύπρος είναι εδώ και θα είναι εδώ. Είναι Ελληνική πάνω από οτιδήποτε άλλο. Διότι οι αρχαίες ρίζες της δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από όσους θέλουν μόνο να την κατακτήσουν.

Στο μεταξύ, θα ακολουθήσουμε κάθε δρόμο που οδηγεί σε μια δίκαιη και ειρηνική διευθέτηση για μια ενωμένη Κύπρο, που σημαίνει την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού κατοχής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σεβόμενοι τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεν θα μας αποθαρρύνουν εκείνοι που θέλουν να σπείρουν φόβο και καταπίεση. Οι Ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα, τους οποίους τιμάμε απόψε, αξίζουν το καλύτερο. Και θα τους το δώσουμε!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτή την φιλόξενη ενορία της Αναστάσεως, μαζί με όλους τους συμμετέχοντες στις γεμάτες συναίσθημα εκδηλώσεις.

Στις οργανωτικές επιτροπές τόσο της Ομοσπονδίας Κυπριακών-Αμερικανικών Οργανώσεων όσο και της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο, καθώς και το Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, σας ευχαριστώ που φέρατε στη μνήμη μας αυτούς τους Ήρωες. Ειδικά στο κλείσιμο μιας εβδομάδας κατά την οποία τιμήσαμε τους Αθάνατους Ήρωες του 1821, οι εκδηλώσεις μνήμης σήμερα, είναι πραγματικά πολύ ταιριαστές.

Θυμηθείτε ότι ο Θεός είναι Θαυμαστούς στους Αγίους του! Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού! Η θυσία αυτών των ατόμων τα οποία τιμώνται σήμερα, δεν θα είναι μάταιη. Και έτσι, με την ελπίδα της Ανάστασης των πεσόντων αδελφών μας, προσευχόμαστε: Αιωνία η μνήμη αυτών!

Είθε ο Θεός να σας ευλογεί όλους για την αγάπη και την αφοσίωσή σας σε αυτόν τον σκοπό, και ο Θεός να ευλογεί, να προστατεύει κάτω από τη σκιά των φτερών Του, τον ευλογημένο λαό της Κύπρου!

Γένοιτο!

* Psalm 67:35 (LXX).

Photos: GOARCH/Dimitrios Panagos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Νέα Υόρκη: Με μήνυμα για τα 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τιμήθηκε η Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν εντυπωσιακός με 24 πόντους, ενώ είχε βοήθειες από τους Κένι Ουίλιαμς (18π.) και Νέιτ Ρένφρο (12π.). όμως δεν έφταναν για...