Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ευχές του Αμερικής Ελπιδοφόρου στον πρώην Αμερικής Δημήτριο για τη συμπλήρωση 96 χρόνων ζωής

Τις εγκάρδιες ευχές του προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με αφορμή τη συμπλήρωση 96 ετών ζωής για τον γέροντα Ιεράρχη ο οποίος διαποίμανε την πολυπληθή Επαρχία Αμερικής του Οικουμενικού Θρόνου για 20 χρόνια (1999 – 2019).

“Εκφράζω εγκάρδιες ευχές στον Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής Δημήτριο με την ευκαιρία των 96ων γενεθλίων του. Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά”, έγραψε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος. 

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Τρακατέλλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1 Φεβρουαρίου 1928.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1950. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1960 από τον Επίσκοπο Κερνίτσης Χρυσόστομο και Πρεσβύτερος το 1964.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1967 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Βρεσθένης, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο Α΄, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Δαμασκηνό, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Στυλιανό, Ξάνθης Αντώνιο, Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο και τον Επίσκοπο Περιστεράς Ηλία. Του ανατέθηκε το έργο της Θεολογικής επιμόρφωσης του Κλήρου.

Το 1968 εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής αλλά δεν αποδέχθηκε την εκλογή λόγω αντικανονικής απομάκρυνσης του προηγουμένου Μητροπολίτη.

Υπηρέτησε ως Καθηγητής της Βιβλικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Στις 20 Αυγούστου 1991 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Στις 19 Αυγούστου 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Το 2002 εξελέγη Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στις 11 Μαΐου 2019 παραιτήθηκε από τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Φωτογραφία: GOARCH/Brittainy Newman

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βγάλει εδώ και χρόνια τα σορτς και τις φόρμες έχε φορέσει κοστούμι και γράφει ιστορία ως προπονητής. Οδήγησε το Περιστέρι...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...