Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο με επιστολή προς την Κομισιόν

Τα τελευταία γεγονότα στο ανατολικό Αιγαίο με τις απόπειρες των Τούρκων να περάσουν λέμβους γεμάτες με μετανάστες, αλλά και οι ριψοκίνδυνοι χειρισμοί του τουρκικού Λιμενικού, έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα με τα επόμενα βράδια να χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα.

Για το βίντεο-ντοκουμένο το οποίο απεικόνισε τους επικίνδυνους ελιγμούς της τουρκικής ακταιωρού ανοικτά της Μυτιλήνης, η οποία συνόδευε λέμβο με μετανάστες θα αποτελέσει πειστήριο για την ελληνική πλευρά. Η Αθήνα αναμένεται να δώσει την απάντησή τη μέσω επιστολής προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και τον αντιπρόεδρο ης Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, την εν λόγω επιστολή έχει συντάξει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και θα σταλεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Αν συνεχιστεί η πολύ επιθετική στάση της Τουρκίας στην προώθηση μεταναστών, αναλόγως θα διαμορφωθεί και το κείμενο της επιστολής αυτής.

Αν και δεν εστάλη σήμερα, καθώς είναι η Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της Κομισιόν για να καταδείξουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα

Τουλάχιστον έξι συνολικά περιστατικά, όπου λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών, έχουν καταγραφεί από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα και στις έξι περιπτώσεις πλοία Ανοικτής Θαλάσσης του Σώματος καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού ήταν παρόντα στα περιστατικά ενώ καμία από τις παραπάνω λέμβους με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών. Όλοι οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκληση ανοικτά της Μυτιλήνης

Η προκλητικότητα των Τούρκων έχει ενταθεί τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, τόσο με προώθηση λέμβων γεμάτες με μετανάστες όσο και με προκλητικούς ελιγμούς από το τουρκικό λιμενικό με κίνδυνο να γίνει κάποιο ναυτικό ατύχημα.

Όπως φαίνεται από το παρακάτω στο βίντεο-ντοκουμέντο η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς προς το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό

«Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς.

Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων, διαπίστωσε η διοίκηση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΔΙΕΘΝΗ

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους άμαχους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, δέχθηκε τους «πρώτους ασθενείς...