Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το Αφγανιστάν στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής

Δραματική έκκληση για τη συγκέντρωση διεθνούς οικονομικής βοήθειας άνω των 600 εκατ. δολαρίων για το Αφγανιστάν απευθύνουν ταΗνωμένα Έθνη κατά τη διάσκεψη της Γενεύης, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιεί για «επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή». Στην Καμπούλ βρίσκεται, εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, προς αποτίμηση των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών.

«Έπειτα από δεκαετίες πολέμων, οδύνης και ανασφάλειας, οι Αφγανοί βρίσκονται ίσως αντιμέτωποι σήμερα με την πιο επικίνδυνη ώρα» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης που διοργανώνει ο ΟΗΕ στον απόηχο της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία της ασιατικής χώρας.

«Σήμερα, ένας στους τρεις Αφγανούς δεν γνωρίζει από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα του, το ποσοστό της φτώχειας εκτινάσσεται και οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την ίδια στιγμή το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μεγάλη ξηρασία, η δεύτερη που πλήττει τη χώρα σε τέσσερα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν πλέον τροφή καθώς ο χειμώνας πλησιάζει» επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Ακόμη και πριν ανακαταλάβουν τη χώρα, τον Αύγουστο, περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων. Αυτή τη στιγμή οι εσωτερικά εκτοπισμένοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια, σημειώνει σχετικά το BBC.

18 εκατ. άνθρωποι εξαρτημένοι από την ανθρωπιστική βοήθεια

Ακόμη και πριν την πτώση της Καμπούλ στο ισλαμιστικό κίνημα, ο μισός πληθυσμός της χώρας -18 εκατομμύρια άνθρωποι- ήταν εξαρτημένος από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Και ο αριθμός αυτός φαίνεται να αυξάνεται λόγω της ανομβρίας και των ελλείψεων σε ρευστό και τρόφιμα, προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απότομη διακοπή ξένων δωρεών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από την Δύση αφγανικής κυβέρνησης και η επακόλουθη επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία έχει αυξήσει την πίεση στα προγράμματα του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι ο Οργανισμός πασχίζει οικονομικά: «Αυτή τη στιγμή ο ΟΗΕ δεν είναι καν σε θέση να πληρώσει τους μισθούς στους ίδιους του τους εργαζομένους» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Στη διάσκεψη της Γενεύης παρίστανται ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μάουρερ, καθώς και δεκάδες αντιπρόσωποι κυβερνήσεων, μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των 606 εκατομμυρίων δολαρίων που αναζητούνται θα χρησιμοποιηθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), το οποίο σε έρευνα που διενήργησε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι το 93% 1.600 Αφγανών να μην έχει επαρκή τρόφιμα, κυρίως επειδή δεν είχε πρόσβαση σε μετρητά για να τα αγοράσει.

«Πλέον είναι μια μάχη το χρόνο για να δώσουμε βοήθεια σωτηρίας στους Αφγανούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη», δήλωσε η περιφερειακή υποδιευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό του WFP, Ανθια Γουέμπ, προσθέτοντας: «Κυριολεκτικά παρακαλάμε και δανειζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έτερος οργανισμός του ΟΗΕ, που απευθύνει και αυτός έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας, επιδιώκει να ενισχύσει εκατοντάδες εγκαταστάσεις υγείας που κινδυνεύουν να κλείσουν μετά τη διακοπή χρηματοδότησης από δωρητές.

Στην Καμπούλ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, έφτασε σήμερα, Δευτέρα, στην Καμπούλ για να κάνει μια αποτίμηση των σοβαρών ανθρωπιστικών αναγκών στην χώρα και της κατάστασης 3,5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Αφγανών.

Ο Γκράντι ανακοίνωσε την επίσκεψή του αυτή με μήνυμά του στο Twitter μόλις έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τον υποδέχθηκε ο Χαλίλ-ουρ-Ραχμάν Χακάνι, ο προσωρινός υπουργός Προσφύγων και Επαναπατρισμού των Ταλιμπάν και εξέχων ηγέτης του δικτύου Χακάνι.

Ο Χαλίλ-ουρ-Ραχμάν Χακάνι θεωρείται παγκοσμίως τρομοκράτης και έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης βρίσκεται στον Κατάλογο Κυρώσεων του ΟΗΕ για τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν και ο Συντονιστής Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος είχε συνομιλίες με τις αρχές των Ταλιμπάν για ανθρωπιστικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...